Sondaj: Igor Dodon are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie

Igor Dodon are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie. Acest lucru este confirmat și de ultimele sondaje sociologice. Potrivit rezultatelor sondajului sociologic  “VOX POPULI...

Igor Dodon are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie. Acest lucru este confirmat și de ultimele sondaje sociologice. Potrivit rezultatelor sondajului sociologic  “VOX POPULI – August 2020”, lansat marți de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, principalii favorite ai cursei prezidențiale sunt Igor Dodon și Maia Sandu, care conduc detașat în intenția de vot.

În primul tur, potrivit cercetării sociologice realizate cu aproape trei luni până la alegeri, din cei deciși, 43,3% sunt gata să-l voteze pe Igor Dodon pentru un nou mandate prezidențial. La o distanță destul de mare este Maia Sandu, pentru care sunt gata să voteze 26,9%, ea fiind urmată de Renato Usatîi cu 7,2%. Ceilalți potențiali candidați întrunesc o opțiune de vot sub 6 la sută. Sondajul mai arată că, în cazul în care în turul doi se vor întâlni Igor Dodon și Maia Sandu, Dodon va câștiga alegerile cu 56,2 la sută.

Igor Dodon conduce detașat și la capitolul credibilitatea în politicieni, iar instituția prezidențială este devansată la credibilitate doar de Biserică. De remarcat că cele două instituții, în care moldovenii au cea mai mare încredere, înclină balanța șanselor pentru câștigarea alegerilor la fel în favoarea lui Igor Dodon.

Un alt factor ce va ajuta la victoria în alegerile prezidențiale pentru Igor Dodon este credibilitatea înaltă a Partidului Socialiștilor din Moldova, care conduce în continuare și la intenția de vot. Astfel, potrivit sondajului, pentru Partidul Socialiștilor sunt gata să voteze 39,3%, iar pentru PAS – 26,8%. Partidul Șor și Partidul Nostru, care la fel sunt formațiuni de stânga, ar obține câte 8,4%, respectiv –  6,9% din voturi. A cincea formațiunea care va trece în Parlament, potrivit studiului, este Partidul Democrat pentru care ar vota 5,2% din respondenții deciși.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-20 august 2020 pe un eșantion de 1191 respondenți din 83 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova. Marja de eroare este de 3%.

Situația de la începutul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale a făcut-o pe jurnalista Lilia Buracovschi să afirme că Igor Dodon are șanse să câștige un nou mandate de șef al statului chiar din primul tur. „În timp ce reprezentanții dreptei se vor război, dar nu pentru idee, ci ei între ei, Igor Dodon va încerca să câștige în alegeri din primul tur”, consideră Lilia Burakovski.

In this article