Soldați nord-coreeni vor lupta în Ucraina începând de duminică, anunță Zelenski

Soldați nord-coreeni vor lupta împotriva trupelor ucrainene începând de duminică, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerând Occidentului să exercite „o presiune tangibilă” asupra Moscovei și Phenianului ca...

Soldați nord-coreeni vor lupta împotriva trupelor ucrainene începând de duminică, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerând Occidentului să exercite „o presiune tangibilă” asupra Moscovei și Phenianului ca urmare a acestei escaladări, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Zelenski a anunțat pe Telegram că, potrivit serviciilor de informații ucrainene, pe 27 și 28 octombrie Rusia va utiliza primii militari nord-coreeni în zonele de luptă. Deși nu a precizat în ce sector de pe front vor fi trimiși soldații nord-coreeni, Zelenski a menționat că Serviciul militar de informații al Ucrainei (GUR) a anunțat joi că primele trupe din unități ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfășurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat teritoriu în urma unei ofensive surpriză din august.

Aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali, sunt deja în Rusia, unde au loc antrenamente în cinci baze militare, conform GUR.

După ce Zelenski și autoritățile sud-coreene au atenționat în repetate rânduri cu privire la desfășurarea soldaților nord-coreeni în Rusia pentru utilizarea acestora împotriva Ucrainei, SUA și NATO au confirmat miercuri aceste informații.

Totuși, Washingtonul a subliniat că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina și dacă angajarea lor în luptă va avea loc pe frontul din interiorul Ucrainei sau doar în provincia rusă Kursk.

În acest context, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei să decidă dacă va utiliza sau nu trupe nord-coreene, subliniind că, în condițiile în care Ucraina aspiră să adere la NATO, Moscova poate face tot ce consideră necesar pentru a-și asigura propria securitate.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article