Șoferii care încearcă să corupă polițiștii riscă până la 6 ani de închisoare

Închisoare de până la 6 ani și o amendă de sute de mii de lei. Este pedeapsa pe care o riscă conducătorii auto neconștiincioși care încearcă să corupă...

Închisoare de până la 6 ani și o amendă de sute de mii de lei. Este pedeapsa pe care o riscă conducătorii auto neconștiincioși care încearcă să corupă agenții de patrulare.

Mai exact, este vorba despre cei care obișnuiesc să propună polițiștilor mijloace financiare de la zeci până la mii de lei, în valută națională sau străină, pentru a nu fi documentați pentru comiterea diverselor încălcări cum ar fi, conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, încălcarea limitei de viteze, lipsa permisului de conducere, neacordarea priorității pietonilor sau cicliştilor, transportarea minorului fără scaun special.

Astfel, potrovit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul a șase luni ale anului  curent, oamenii legii au înregistrat 170 de  cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor .

„Urmare a raportării imediate a denunțurilor de către  angajații  Poliției, au fost inițiate 135 de  cauze penale pentru comiterea infracțiunii de ,,corupere activă” în temeiul art. 325 Cod penal al RM, iar cetățenii riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă până la 200.000 de lei”, precizează IGP.

Potrivit datelor statistice, cele mai răspândite cazuri de corupere activă se comit în domeniul rutier.

În context, IGP reamintește cetățenilor că darea de mită unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de infracţiune contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică.

sursa

In this article