Socialiștii propun instituirea capitalul familiei

PSRM anunță despre inițierea unui proiect de lege care presupune instituirea capitalul familiei. Despre aceasta au anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing deputații socialiști, Alla Darovannaia și Vladimir...

PSRM anunță despre inițierea unui proiect de lege care presupune instituirea capitalul familiei. Despre aceasta au anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing deputații socialiști, Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco.

Alla Darovannaia a explicat că acest document va garanta prevederile constituționale privind asigurarea dreptului la ajutor, ocrotirea specială a copiilor și familiilor cu copii, precum și sporirea creșterii natalității în Republica Moldova. Proiectul prevede beneficiile, modul și procedura de acordare a indemnizațiilor în funcție de numărul de copii din familie.

Odnostalco a menționat că această inițiativă aparține liderului PSRM, Igor Dodon, și face parte din noua concepție a politicii demografice în Republica Moldova. Noua politică demografică trebuie să stimuleze natalitatea, să întinerească populația și să stopeze dispariția satului.

”În următorii 10 ani, potrivit celor mai pozitive prognoze, noi putem pierde peste un milion de cetățeni. De aceea, propunem să revenim la inițiativa instituirii capitalului familiei, propusă de președintele Igor Dodon”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Amintim, Igor Dodon a propus, în toamna anului trecut, majorarea indemnizației unice la nașterea copilului până la 20 000 de lei. De asemenea, Dodon a venit cu inițiativa ca fiecare familie să primească o alocație suplimentară unică de 5 000 de lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, iar pentru următorii – câte 10 000 de lei pentru fiecare copil.

In this article