Slovacia încetează furnizarea de arme pentru Ucraina, Kremlinul minimizează impactul

Kremlinul a afirmat joi că oprirea livrărilor de arme din partea Slovaciei pentru Ucraina nu va avea un impact semnificativ asupra conflictului, deoarece contribuția acestei țări la ajutorul...

Kremlinul a afirmat joi că oprirea livrărilor de arme din partea Slovaciei pentru Ucraina nu va avea un impact semnificativ asupra conflictului, deoarece contribuția acestei țări la ajutorul militar acordat Kievului a fost relativ mică. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a menționat că “contribuția Slovaciei la furnizarea de arme către Kiev nu a fost atât de semnificativă în realitate, ceea ce nu va afecta desfășurarea generală a procesului.” De asemenea, el a acuzat SUA din nou că alimentează conflictul prin sprijinirea Ucrainei.

Noul premier al Slovaciei, Robert Fico, a anunțat joi, după ce a fost numit în funcție, că țara sa va înceta livrările de arme către Ucraina și va limita sprijinul acordat țării vecine la ajutor umanitar și civil. Fico a declarat că “considerăm ajutorul pentru Ucraina drept un sprijin umanitar și civil, și nu vom mai furniza arme Ucrainei.” Această decizie a fost luată a doua zi după numirea lui în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Cu toate că Slovacia nu se numără printre principalii furnizori de arme pentru Ucraina, țara a avut o contribuție semnificativă. Potrivit platformei Oryx, care monitorizează livrările de arme către Ucraina, până în mai a acestui an, Slovacia a donat 13 avioane de vânătoare MiG-29, 5 elicoptere de transport, un sistem de rachete antiaeriene S-300, două sisteme de rachete sol-aer, 4 radare, 24 de obuziere, 30 de vehicule de luptă pentru infanterie, 100 de lansatoare portabile de rachete MANPADS, rachete antitanc, rachete pentru aviație, muniție, uniforme de iarnă și altele.

In this article