Site-ul de investigații francez Mediapart: În timpul guvernării Maiei Sandu, corupția în Moldova s-a agravat

În perioada guvernării președintelui Maia Sandu, corupția înflorește în Republica Moldova. Este concluzia la care au ajuns jurnaliștii site-ului de investigații francez Mediapart și se regăsește într-un articol...

În perioada guvernării președintelui Maia Sandu, corupția înflorește în Republica Moldova. Este concluzia la care au ajuns jurnaliștii site-ului de investigații francez Mediapart și se regăsește într-un articol publicat astăzi, 9 martie, intitulat: Moldova – În spatele visului european, corupția atinge noi culmi.

Potrivit Mediapart, în timp ce președintele Maia Sandu luptă pentru a menține Moldova pe o traiectorie prietenoasă cu Uniunea Europeană, corupția se răspândește. Însă, pe măsură ce țara se apropie de Europa, subiectul legat de corupție trebuie abordat din punct de vedere al faptului dacă Moldova vrea sau nu să atragă investiții și să-și îmbunătățească perspectivele economice.

Site-ul de investigații francez Mediapart descrie evenimentele politice care au avut loc în țara noastră, printre care căderea Guvernului Gavrilița și instituirea unui nou Cabinet de miniștri, în frunte cu noul prim-ministru Dorin Recean. În articol, se vorbește și despre obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la UE, oportunitățile pe care le are țara noastră în acest sens, în contextul războiului din Ucraina, dar și angajamentele pe care le are de îndeplinit, în beneficiul cetățenilor și pentru a avansa pe calea către UE.

Jurnaliștii de la Mediapart se întreabă însă dacă Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, este conștient de realitatea din Republica Moldova. Reprezentanții Mediapart atrag atenția asupra faptului că fenomenul corupției din țara noastră rămâne o problemă gravă, care are un impact negativ asupra economiei țării și cetățenilor. Această situație nu s-a îmbunătățit odată cu schimbarea guvernării, a alegerii Maiei Sandu în funcția de președinte al țării și al partidului său – PAS, care deține majoritatea în Parlament. Dimpotrivă, susțin jurnaliștii Mediapart, în timpul guvernării Sandu, corupția s-a agravat, în ciuda fațadei sale vestice.

Site-ul de investigații francez mai relevă două probleme care cântăresc statura Republicii Moldova.

„Este vorba despre sistemul de justiție și clubul său familial de băieți și fete, unde conducătorii aleși, înalții funcționari și numeroșii intermediari provin din același club social. În ciuda promisiunilor PAS de a asigura transparența și democrația, guvernul și partidul de la guvernare funcționează în continuare ca o „familie”, care pur și simplu a înlocuit clica anterioară cu alta, acordând favoruri politice și financiare aliaților și susținătorilor săi, suprimându-i și excluzându-i, în același timp, pe oponenți”, se arată în investigație.

Drept exemplu este dat fostul vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, actualul consilier prezidențial, Andrei Spînu, care deși este tânăr, este proprietarul a nu mai puțin de 12 companii din întreaga lume, dar și partener de afaceri cu persoane care dețin companii în zone offshore. Și premierul Dorin Recean este prezentat drept o persoană influentă din cadrul PAS, cu afaceri dubioase. În articol, se vorbește și despre procurorul general interimar, Ion Munteanu, care are mai multe afaceri, deși, lunar, ridică un salariu de doar 500 de euro.

Jurnaliștii Mediapart mai atrag atenția asupra faptului că investițiile străine directe în Moldova s-au prăbușit dramatic, după venirea Maiei Sandu la putere, iar companiile care vor să investească în țara noastră se confruntă cu provocări majore.

In this article