Și-a pierdut Vladimir Putin încrederea în conducerea militară?

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) pare să încerce să se infiltreze în industria militară a Rusiei şi să verifice producţia de arme într-un mod care aminteşte...

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) pare să încerce să se infiltreze în industria militară a Rusiei şi să verifice producţia de arme într-un mod care aminteşte de implicarea KGB-ului în perioada sovietică, ceea ce ar putea semnala o lipsă de încredere în conducerea militară rusă, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front.

Experţii ucraineni au găsit marcaje FSB pe multe componente de arme ruseşti pe care forţele ucrainene le-au distrus sau capturat pe câmpul de luptă.

Purtătorul de cuvânt al Centrului ucrainean de cercetare a armelor şi echipamentelor militare din cadrul Statului Major General ucrainean, Andri Rudik,  a remarcat că aceste marcaje apar nu numai pe echipamente precum tancurile T-90M, ci şi pe microcircuitele armelor şi a sugerat că acest lucru înseamnă că FSB a efectuat o inspecţie a echipamentelor şi a componentelor acestor arme.

Rudik trage concluzia că acest lucru înseamnă că FSB nu are încredere în conducerea militară rusă şi în consecinţă efectuează verificări ale echipamentelor ruseşti.

Marcajele FSB pe echipamentele şi componentele armelor ruseşti, dacă se confirmă, ar avea implicaţii mai largi pentru relaţia dintre FSB, baza industrială militară şi aparatul militar rusesc în general, notează ISW. Fie directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a dat instrucţiuni ca serviciul său să facă aceste verificări la indicaţiile liderului rus Vladimir Putin, fie Bortnikov a emis această directivă independent de Putin.

În oricare dintre cazuri, FSB pare să se implice direct în funcţionarea internă a industriei militare ruse, penetrând probabil procesele de achiziţie şi inspecţie a echipamentelor. KGB (predecesorul FSB) s-a infiltrat în mod similar în Armata Roşie şi în industria de apărare sovietică, reaminteşte FSB.

sursa

In this article