Pentru fortificarea și consolidarea capacităților profesionale în facilitarea comerțului internațional, doi reprezentanți ai Serviciului Vamal au participat la „Reuniunea Regională privind îmbunătățirea continuă a procesului de implementare a Programului Operatorilor Economici Autorizați cu statele membre CEFTA ale Acordului de Liber Schimb Central-European”.
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 19-20 noiembrie, la Budva, Muntenegru.
Reuniunea fost organizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în cadrul Proiectului „Sprijin pentru integrarea economică regională”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.
Scopul reuniunii a fost consolidarea capacităților autorităților vamale implicate în implementarea programelor naționale de Operatori Economici Autorizați (AEO) din regiunea CEFTA, pentru a asigura o mai bună înțelegere a obiectivelor și standardelor de securitate, evaluarea nivelului de siguranță al lanțului valoric al companiilor care solicită autorizații AEO, precum și monitorizarea performanțelor acestora pe întreaga durată a statutului de AEO activ.
Discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe concluziile principale ale cooperării regionale dintre țările CEFTA, în special pe consolidarea colaborării și coordonării dintre administrațiile vamale și agențiile fitosanitare privind statutul AEO. De asemenea, s-au analizat provocările existente și opțiunile de soluții care ar putea reduce semnificativ formalitățile la frontieră și controalele pentru companiile cu statut AEO.
în cadrul evenimentului, delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova a împărtășit bunele practici și experiența națională în implementarea Programului AEO, inclusiv în ceea ce privește procesul de recunoaștere reciprocă a Programului AEO între Republica Moldova și Uniunea Europeană, sistemul IT de schimb de date între R. Moldova și UE, metodologia analizei de risc, extinderea Programului AEO în cadrul țărilor membre CEFTA.
Totodată, în timpul discuțiilor s-a menționat că Republica Moldova a obținut rezultate remarcabile în implementarea Programului AEO.
„Procesele operaționale naționale de autorizare, monitorizare, acordare de beneficii și simplificări pentru operatorii economici autorizați sunt compatibile cu cadrul legislativ al Uniunii Europene, demonstrând angajamentul țării noastre pentru integrarea în sistemele vamale europene”, menționează reprezentanții Serviciului Vamal.