Șeful spitalului de Urgență spune că în țara noastră sunt suficiente aparate de respirație artificială

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că în Moldova sunt suficiente aparate de respirație artificială necesare...

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că în Moldova sunt suficiente aparate de respirație artificială necesare pentru bolnavii de COVID-19 în stare extrem de gravă. Potrivit directorului Spitalului de Urgență, din cele 500 de aparate au fost folosite până acum doar 12, transmite Breaking News.

”Noi nu avem deficit de aceste aparate, avem în jur de 12 pacienți intubați. Rezervele de mașini sunt de 500 în Moldova. Vă dați seama ce rezerve mai avem în țară pentru acești pacienți”, a declarat Ciocanu.

Potrivit lui, 90% din aparatele de respirație artificială de la Spitalul de Urgență și Spitalul Clinic Republican, unde sunt tratați cei mai gravi bolnavi cu COVID-19, au o capacitate înaltă de filtrare și pompare a oxigenului către plămâni.

”Poate anume și acesta este un motiv că avem un nivel de mortalitate mic. De asemenea, avem profesioniști care știu să gestioneze corect tratamentul pacienților cu COVID-19”, a spus Ciocanu.

Directorul Spitalului de Urgență mai afirmă că toți lucrătorii medicali de la acest spital au echipamente de protecție maximă: combinezoane, măști, ochelari, viziere, mănuși.

”120 de angajați lucrează cu 61 de pacienți și niciunul nu a făcut COVID-19, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție sunt bune și regulile de utilizare a echipamentului sunt respectate”, a declarat medicul.

Directorul Spitalului de Urgență mai spune că instituțiile medicale  dispun de întreg arsenalul de medicamente necesare tratamentului COVID-19. Dotarea spitalelor cu medicamente se face centralizat de către Ministerul Sănătății.

In this article