Șeful ASP reclamă presiuni din partea consilierilor președintelui și bate alarma: Din septembrie nu vom putea elibera pașapoarte

Republica Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie 2021. Se întâmplă din cauza presiunilor care se fac asupra Agenției Servicii Publice (ASP) din partea...

Republica Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie 2021. Se întâmplă din cauza presiunilor care se fac asupra Agenției Servicii Publice (ASP) din partea Președinției conduse de Maia Sandu. Șeful ASP, Vladislav Zara, a explicat în cadrul unei conferințe de presă că după ce ASP a anunțat licitație pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, acesta a fost invitat la Președinție.

“Pe parcursul lunii iunie am fost invitat de două ori la Președinție de către Ana Revenco, consiliera președintelui Republicii Moldova. Pe lângă discuții despre licitație, mi s-a sugerat cu text deschis că ASP trebuie să anuleze această licitație. Aceleași sugestii mi-au venit de la consilierul prezidențial dl Negruță, dar nimeni nu a dat nicio indicație în scris”, a declarat Zara.

Șeful ASP a explicat că licitațiile de procurare a blanchetelor se organizează o dată la 3-5 ani. Conform concursurilor anterioare au fost procurate 1,5 milioane de blanchete de pașapoarte și acum în stoc au rămas doar 128 de mii.

„În prezent, circa 1.000.000 de persoane nu dețin niciun pașaport al cetățeanului Republicii Moldova valabil în Registru de stat al populației, dar anterior au deținut pașapoarte. Pe parcursul anului 2021, la peste 300.000 de pașapoarte expiră termenul de valabilitate. Pe parcursul lunii iunie curent a crescut numărul actelor de identitate solicitate de populație, fiind eliberate 63.000 de pașapoarte. În perioada estivală această cifră poate fi și mai mare. În cazul epuizării stocurilor de blanchete conform estimărilor menționate, ASP ar trebui să suspende activitatea în luna septembrie 2021, așteptând când va fi finalizată o licitație sau altă”, a declarat Zara.

In this article