Șefa Curții de Apel Ana Panov acuzată de abuz de putere și management defectuos (doc)

Haosul instituit la Curtea de Apel Chișinău (CA), după numirea Anei Panov în funcția de șef interimar, ia amploare. Magistrații o acuză pe Panov de abuz de putere...

Haosul instituit la Curtea de Apel Chișinău (CA), după numirea Anei Panov în funcția de șef interimar, ia amploare. Magistrații o acuză pe Panov de abuz de putere și de management defectuos.

La adresa redacției noastre au fost expediate documente în care judecătorul CA Grigore Dașchevici susține că Panov a schimbat în mod abuziv și ilegal componența Colegiilor și a provocat un blocaj instituțional.

“Cu titlu de măsură provizorie excepțională, s-a intervenit în mod ilegal şi abuziv în cadrul componenței numerice şi nominale atât a Colegiilor din cadrul Curţii de Apel Chişinău, cât şi a Completelor specializate în materie de drept civil, penal şi contencios administrativ. (…) Conform art. 37 alin. (2) din Legea privind organizarea judecătorească, colegiile se constituie din judecători ai Curților de Apel. Componența colegiilor se aprobă de către președintele Curții, prin ordin, la începutul fiecărui an. (…) Prin excepție, este posibilă, în cursul anului, schimbarea doar a membrilor completelor de judecată, în baza unei încheieri motivate a președintelui instanței judecătorești și potrivit criteriilor obiective stabilite de regulamentul aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, se arată în plângerea judecătorului Dașchevici.

Magistratul mai spune că după modificările făcute de Panov, judecătorii care nu sunt specializați în drept penal ajung să examineze dosare din această categorie, lucru inadmisibil, care poate duce la luarea unor decizii eronate.

Recent în presă au fost publicate și alte documente, care ar scoate la iveală problemele de la CA. Jurnaliștii au scris că reconfigurările făcute de Panov aduc cu sine și necesitatea repartizării dosarelor unor judecători către alții. În total, ar urma să fie redistribuite de la un judecător la altul aproape 3 000 de dosare.

Amintim că la începutul acestui an, Maia Sandu în mod ilegal a anulat decretul președintelui de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Ulterior, președintele interimar al CSM Dorel Mustață a decis să o numească pe Ana Panov în funcția de șef interimar al CA. Presa a scris că Panov este cumătra președintelui Curții Constituționale Domnica Manole.

Răspuns la scrisoare – CA C… by Telegraph Moldova

Cerere prealabilă – CA Chiș… by Telegraph Moldova

In this article