Se retrage Ramzan Kadîrov?

În vreme ce starea lui de sănătate ridică multe semne de întrebare, Ramzan Kadîrov a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin. Presupusă victimă a unei otrăviri luna trecută, Kadîrov...

În vreme ce starea lui de sănătate ridică multe semne de întrebare, Ramzan Kadîrov a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin. Presupusă victimă a unei otrăviri luna trecută, Kadîrov a căzut grav bolnav și rinichii i-au fost sever afectați. În mai multe imagini se vede liderul cecen cu o față umflată și dificultate de a ține ochii deschiși.

Dacă starea lui s-a ameliorat de atunci, el pare să fi rămas cu sechele ale acestei posibile otrăviri. În imaginile publicate de serviciile de comunicare ale Kremlinului, se poate vedea că Ramzan Kadîrov este vizibil foarte nervos. În timpul audienței, a avut dificultăți să articuleze în momentul în care citea un raport de pe o bucată de hârtie deși era scris mare.

În urmă cu o săptămână, președintele rus l-a primit, informal, pe fiul lui, Ahmat. Ceea ce îi face pe observatorii Rusiei să creadă că Putin pregătește succesiunea fidelului său aliat. “Asta seamănă cu un fel de pregătire pentru transferul puterii în Cecenia”, declară politoloaga Tatiana Stanovaia care estimează că va fi vorba de “o schimbare a puterii lentă, care ar putea dura mai mulți ani”.

O tranziție riscantă

Într-adevăr, potrivit regulilor stabilite în Cecenia, e nevoie să ai cel puțin 30 de ani pentru a deveni șef de stat. Or, Ahmat Kadîrov nu va împlini 18 ani decât pe 8 noiembrie. Teoretic, ar trebui deci să aștepte 12 ani până să poată prelua oficial puterea de la tatăl său. De aceea, tranziția ar putea dura. Kadîrov tatăl se va retrage treptat și fiul lui are timpul să capete experiență ca să devină șef de stat mai târziu”, a explicat Stanovaia.

O opțiune riscantă pentru o perioadă atât de lungă: “În această perioadă, multe lucruri se pot schimba, nu numai în Cecenia, dar și în Rusia”, a conchis politoloaga.

Ramzan Kadîrov a trebuit și el să aștepte să împlinească 30 de ani pentru a conduce Cecenia. Actualul lider al republicii și-a pierdut tatăl, mort într-un atentat în 2004, când nu avea decât 28 de ani. A trebuit deci să aștepte doi ani înainte de a prelua oficial puterea, chiar dacă fusese numit primul înlocuitor al șefului statului, după ministrul afacerilor externe, Aloe Alșanov, care a asigurat tranziția.

 

sursa

In this article