Scandal la Ministerul Sănătății: Igor Curov acuzat de Ala Nemerenco de blocarea proiectelor internaționale

Directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Igor Curov, a fost suspendat din funcție, iar potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, acesta a fost demis pentru că ar fi blocat...

Directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Igor Curov, a fost suspendat din funcție, iar potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, acesta a fost demis pentru că ar fi blocat o sumă impunătoare de bani, venită de la parteneri internaționali.

În cadrul unei emisiuni televizate, Ala Nemerenco a declarat că Igor Curov, care este și vicepreședinte Mișcării Respect Moldova, ar fi blocat activitatea spitalului pentru că ar fi fost „comanda de la partid”.

„L-am suspendat din funcție. Am avut în acest spital niște proiecte internaționale foarte reușite cu partenerii noștri, n-am blocat acolo cu niște parteneri internaționali, care sunt nemulțumiți deja. Nu s-a făcut absolut nimic, el blochează toată activitatea spitalului, el gândește că o să blocheze, cumva, cu aceste acțiuni, parcursul de dezvoltare a țării, mă gândesc că e o comandă de partid, să pună bețe în roate, nu înțeleg ce e în capul lor. Nu s-a implementat proiectul, mai mult decât atât, ambasada acelei țări a transferat o sumă foarte impunătoare de bani pe contul spitalului și ea stă așa moartă pe conturile spitalului. La neimplementarea până pe 30 iunie, suma trebuia să fie returnată, a stat acolo îngețată, el nu a făcut nimic”, a explicat Ala Nemerenco.

„Totodată, am reparat 11 secții de terapie intensivă din multe spitale din țară, am reparat și acolo și va fi o terapie intensivă de durată, de exemplu, pentru pacienții după AVC, care au nevoie de terapie intensivă cu reabilitare și nu pot sta într-un institut de medicină urgentă, să țină patul acolo, care este necesar pentru pacienți critici. De asemenea, ne pune bețe în roate să o dăm în exploatare și mai sunt și alte semnale de acolo și eu am numit o comisie din partea Ministerului Sănătății. Noi asta facem foarte frecvent și avem dreptul să facem acest lucru chiar și fără ordin. Chiar alaltăieri am trimis comisia acolo și încă lucrează, dar a început să se blocheze în activitate, deoarece nu erau prezentate materiale, ei solicitau documente și cam era obstrucționată activitatea sa. Mai departe s-au început a se întâmpla niște lucruri foarte interesante, aș zice chiar comice. Mi-a venit o solicitare de la un avocat privat, care m-a anunțat că reprezintă interesele dumnealui și mi-a cerut să-i aduc la cunoștință rapid, în formă scrisă, care au fost motivele că am instituit această comisie. Nu a trecut o zi și a venit o altă solicitare de la un jurist din instituție, care mi-a spus că reprezintă instituția prin procură, dar a uitat că Ministerul e fondator, și în termeni foarte restrânși să-i ofer informația de ce noi verificăm salariile în acea instituție. Salariul în general e ceva foarte confidențial. Salariul meu și al colegilor mei de la minister este pe site, iar acolo s-au format într-adevăr niște salarii ale unor categorii de personal din administrație, care depășesc cu mult salariile lucrătorilor. Au fost solicitate la control, iar jurista mi-a făcut trimitere la o sumedenie de legi, mi-a bătut din degețel și mi-a spus imediat să-i dau în scris. Nu a trecut mult timp și a intrat în sistem o altă cerere, de la un specialist de la resurse umane, cred că râdea tot ministerul. Că e secret de stat și nu vor divulga nimănui salariile și eu nu am niciun drept”, a relatat Ala Nemerenco.

La rândul său, Mişcarea Respect Moldova, al cărei vicepreședinte este Igor Curov, îl acuză pe ministrul Sănătății de abuz.

sursa

 

In this article