O instanță din Bruxelles i-a declarat vinovați de crime teroriste pe șase bărbați, după mai mult de șapte ani de la atacurile sinucigașe cu bombă care au ucis 32 de persoane la aeroportul capitalei belgiene și la o stație de metrou, în martie 2016, transmite BBC.
După un proces îndelungat și 19 zile de deliberări ale juriului, tribunalul din Bruxelles a dat verdictul, transmite breakingnews.md cu referire la Digi24.ro.
Mai mulți dintre cei judecați fuseseră deja condamnați pentru participare la atacurile teroriste de la Paris cu câteva luni înainte.
Salah Abdeslam, în vârstă de 33 de ani, a fost arestat cu câteva zile înainte de atentatele de la Bruxelles. El a fost găsit vinovat în Franța anul trecut de atacurile cu bombă și armă de la Paris din noiembrie 2015, în care au murit 130 de persoane.
Abdeslam a fugit din Paris în Belgia după atacurile din 2015 și a negat implicarea în atentate patru luni mai târziu. Dar tribunalul din Bruxelles l-a condamnat acum pentru crimă și tentativă de crimă și la Bruxelles.
Un altul dintre cei care au fost găsiți acum vinovați de ambele atentate, Mohamed Abrini, a fost identificat pe camerele de supraveghere în timp ce fugea din aeroportul Zaventem când explozibilii săi nu au explodat.
El a devenit cunoscut sub numele de „omul cu pălărie” și s-a numărat printre suspecții arestați la Bruxelles câteva săptămâni mai târziu. Spre deosebire de Abdeslam, Abrini își recunoscuse rolul în atentate, mărturisind că a pregătit explozibilii.
Alți patru bărbați au fost găsiți vinovați de asasinat terorist: Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi și Bilal El Makhoukhi.
Krayem fusese văzut cu atentatorul de la metrou care s-a aruncat în aer la Maelbeek. Și el avea un rucsac plin de explozibili, dar nu i-a detonat.
Însă Oussama Atar, un jihadist belgiano-marocan despre care se crede că ar fi planificat din Siria atacurile de la Paris, a fost judecat în absență și se crede că a murit în Siria.
Doi bărbați, un tunisian și un rwandez, au fost achitați de crimă, dar au fost condamnați pentru participare la activități teroriste, alături de ceilalți șase. Ultima pereche, frații Smail și Ibrahim Farisi, au fost absolviți de toate acuzațiile.
Atentatele de la Bruxelles au avut loc la o oră distanță unul de celălalt, la 22 martie 2016.
Două bombe au explodat cu puțin timp înainte de ora 08:00 la capetele opuse ale sălii de plecări de pe aeroportul Zaventem, provocând moartea a 16 persoane.
Apoi, la puțin peste o oră mai târziu, o altă explozie a avut loc într-un tren la stația de metrou Maelbeek, în cartierul european din Bruxelles, în apropiere de instituțiile UE. Alte 16 persoane au murit în acest atentat. Alte sute de persoane au fost rănite.
Instanța a decis că alte trei persoane care au murit în anii care au urmat atentatelor cu bombă ar trebui, de asemenea, să fie considerate victime ale atacurilor, ceea ce ridică bilanțul la 35 de morți.
Printre acestea se numără Shanti De Corte, în vârstă de 23 de ani, care a suferit ani de zile de o boală psihică insuportabilă înainte de a muri prin eutanasiere anul trecut.
Xavier Legrand a murit de cancer în 2017, după ce a fost nevoit să întrerupă tratamentul din cauza rănilor provocate de atentatul de la metrou.
Mathieu Fischer și-a luat viața în 2021 după ce a suferit ani de zile de stres posttraumatic.
Judecătorul a declarat în fața instanței că, dacă nu ar fi fost atentatele, cei trei „nu ar fi murit, sau cel puțin nu în aceleași circumstanțe”.