Sandu spune ce a discutat în privat cu Zelenski: Transnistria și grâul

Cel mai importat subiect abordat de Maia Sandu și Vladimir Zelenski ține de problema transportării grâului blocat din Ucraina. Despre aceasta a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii...

Cel mai importat subiect abordat de Maia Sandu și Vladimir Zelenski ține de problema transportării grâului blocat din Ucraina.

Despre aceasta a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii ”Bună Seara”.

Acesta a dezvăluit despre ce a discutat cu omologul său ucrainean după ușile închise, atunci când a mers în vizită în Ucraina.

”Am discutat două subiecte. Primul a fost Transnistria. Eu am asigurat președintele Ucrainei că nu există riscuri.

Al doilea subiect ține de asigurarea căilor de transport, în special transportul grânelor, deoarece sunt probleme cu exportul din cauza blocării. Am discutat cum putem să ajutăm noi, să vedem cum putem crește capacitatea de export, de tranzit, prin R. Moldova.

Am discutat în ce măsură poate fi folosită Calea Ferată, Portul de la Giurgiulești. Noi suntem deschiși, dar capacitatea noastră este mică. Acum încercăm să găsim resurse”, a declarat Sandu.

De asemenea, cei doi au vorbit și despre refugiații pe care acum îi găzduiește R. Moldova.

”Toată lumea cunoaște despre acest efort și toată lumea este recunoscătoare.

Acum numărul de refugiați scade. O parte din ucraineni au revenit acasă, în special cei din Odesa, cei care au rămas aici beneficiază de o asistență din partea Organizațiilor Națiunilor Unite. Guvernul trebuie să se pregătească de perioada de școală, deoarece războiul nu se va încheia până în septembrie și trebuie să fim pregătiți deoarece copiii refugiați vor trebui să meargă la școală”, a mai spus Sandu.

In this article