Sandu își formează lista de candidați în funcție de scopurile pe care le are de atins

În vederea alegerilor parlamentare un partid își formează lista de candidați în funcție de scopurile pe care le are de atins formațiunea în legislativ. Este elementar, pentru că...

În vederea alegerilor parlamentare un partid își formează lista de candidați în funcție de scopurile pe care le are de atins formațiunea în legislativ. Este elementar, pentru că scopurile sunt articulate de oameni care au capacitatea să definească problemele societății și să propună soluții pentru rezolvarea lor.

Ar fi fost de așteptat ca și în cazul partidului Maiei Sandu, tutelatul de aceasta PAS, să se întâmple la fel. Adică, dacă prioritară este declarată lupta cu corupția, atunci lista de candidați ar fi trebuit să corespundă profilului de persoane care cunosc mecanismele democratice prin care acest lucru poate fi realizat.

În context, trebuie menționat că lupta cu corupția nu înseamnă controlul judecătorilor, procurorilor și a funcționarilor altor instituții de stat competente, cum crede și cum încearcă Maia Sandu. Lupta cu corupția înseamnă viziune și capacitatea de a face să fie înțelese ideile promovate, dar și elaborarea mecanismelor ce trebuie materializate în legi pentru a fi implementate. În mod corespunzător, candidații selectați ar fi trebuit să fie aleși raportat la aceste nevoi.  

Dacă însă privim pe lista de candidați propusă de partidul PAS, vedem că aceasta este departe de a fi conform cu criteriul competenței. Este de fapt o listă în care, afară de personajele vechi din anturajul Maiei Sandu care s-au remarcat doar prin scandaluri legate de integritatea lor, se regăsesc și personaje care s-au evidențiat prin prestații publice dincolo de limitele normelor morale. 

Alte persoane de pe lista PAS-ului sunt cunoscute ca fiind funciarmente împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova și sunt prezente doar pentru a viza o anumită categorie de alegători.  

Nu voi insista cu referiri la persoane pentru că ar însemna să discutăm în categorii ce provoacă disconfort etic multor cetățeni. Este suficientă doar invitația de a studia lista PAS-ului Maiei Sandu și de a trage concluzii. Iar concluzia ce poate fi dedusă este că Maia Sandu anterior a propus un guvern pentru a nu fi votat, iar de data aceasta propune o listă de candidați excentrici la funcția de deputați care în aceeași măsură nu merită să fie votată. 

Autor:  Vitali Catană

In this article