Sandu a respins 24 de magistrați: Judecătoria Centru vrea să afle motivul

Judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău solicită președintei, Maia Sandu, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de...

Judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău solicită președintei, Maia Sandu, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon.

Potrivit unui comunicat emis de instanță, respingerea celor 24 de magistrați a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, or, dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare, transmite breakingnews.md cu referire la unimedia.info.

„La datele de 01 iunie 2022, apoi la 07 noiembrie 2022, au apărut în spațiul public informațiile potrivit cărora, Președinția Republicii Moldova a respins mai mulți judecători pentru a fi numiți până la plafon, după expirarea împuternicirilor de 5 ani. În total au fost respinse candidaturile a 24 de judecători din 40 propuse inițial.

Respingerea celor 24 de judecători, pentru a fi numiți până la plafon, a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, or, dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare. În consecință este afectat dreptul justițiabilului la examinarea cauzei într-un termen rezonabil, și se mărește volumul de lucru al judecătorilor activi, efecte ce pot duce la subminarea încrederii în sistemul judecătoresc”, se arată în notă.

Magistrații atrag atenția că în special în sediul Centru „datorită numărului de judecători respinși, a celor care nici nu au fost propuși pentru confirmare până la plafonul de vârstă din motivul lipsei evaluării corespunzătoare, a demisiei/promovării/suspendării unor judecători, a locurilor vacante de judecător disponibile, de rând cu alte probleme îndelung persistente: insuficiență de grefieri și alți angajați din motivul salariilor extrem de mici, insuficiență de resurse financiare alocate, condițiile de activitate improprii unei instanțe de judecată – relevă o situație obiectiv și existențial complicată”.

„Unul din principiile de bază a unui stat de drept este principiul separării puterilor în stat, iar puterea judecătorească este una din cele 3 puteri, care în virtutea principiului separării puterilor în stat, colaborează cu celelalte 2 puteri.

Colaborarea puterii judecătorești cu cea executivă, urmează să se bazeze pe mecanisme care să permită atât judecătorilor, ca exponenți ai puterii judecătorești, cât și societății, să înțeleagă motivele și temeiurile care stau la baza unor decizii ce vizează cariera judecătorilor, or același criteriu în oglindă, este valabil și cerut insistent de la puterea judecătorească.

În concluzie, judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, solicită Președinției Republicii Moldova, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon și să se asigure transparență maximă în procesul de colaborare a puterilor în stat în chestiunile ce vizează cariera judecătorilor, precum și tuturor factorilor decidenți – să contribuie la urgentarea procedurilor aferente corespunzătoare, inclusiv ce țin de reformă a justiției, pentru asigurarea unei activității normale și în condiții optime a instanțelor de judecată”, au conchis aceștia.

Magistrata, Victoria Sanduța, o acuză pe șefa statului de ipocrizie atunci când la Forumul Justiției a spus că „își face griji pentru că se tergiversează dosarele de către judecători”. „Anume din cauza dumneaei sunt tergiversate alte zeci de mii de dosare, luate de la tinerii judecători neconfirmați în funcție, contrar Constituției și redistribuite celorlalți care la rândul lor au alte zeci de mii de dosare în examinare. Asta da reformă”, a scris Sanduța, pe Facebook.

Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.

In this article