Rușii trimit pușcăriași să lupte în Ucraina. Dacă rămân în viață șase luni, pe front, sunt grațiați

Cel puțin trei pușcăriași ruși, recrutați de mercenarii Wagner din penitenciarul IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, au murit în războiul împotriva Ucrainei, relatează portalul rus de investigații jurnalistice...

Cel puțin trei pușcăriași ruși, recrutați de mercenarii Wagner din penitenciarul IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, au murit în războiul împotriva Ucrainei, relatează portalul rus de investigații jurnalistice Important Stories, citat de săptămânalul ucrainean Novoe Vremia.

Încă doi pușcăriași au fost răniți și se află într-un spital din Luganskul ocupat, iar documentele lor medicale nu conțin nume, ci pseudonime: fie porecle, fie indicative de apel.

Recrutorii lui Wagner au sosit la Yablonevka pe 1 iulie. În noaptea de 6 iulie, primul grup de condamnați, aproximativ 40 de persoane, a fost scos din colonie.

Important Stories a vorbit cu rudele condamnaților care ispășesc pedepse în penitenciarele IK-7 Yablonevka și IK-6 Obuhovo. Pentru șase luni de serviciu, „voluntarului” i se promite că va fi plătit cu 200.000 de ruble (aproximativ 3.200 de euro) și amnistiat. Asta dacă se întoarce în viață.

„Vineri seara, ceea ce ei numesc «dame» au ajuns la Yablonevka”, spune o rudă a condamnatului. „Au vorbit cu prizonierii și i-au îndemnat să «apere Patria-Mamă». Apoi, seara târziu, i-au adunat pe maiștri [prizonieri care ajută personalul coloniei la conducerea detașamentelor], li s-a spus ceva acolo, după care maiștrii au început să vorbească în detașamente.

Maiștrii au spus că prizonierilor li s-a oferit să meargă în Donbas. Ei vor fi duși la graniță sub escortă, ca niște prizonieri de rând.

Rudei mele i s-a spus așa: «Naziștii sunt foarte greu de detectat acolo și sunt foarte bine pregătiți. Veți fi în prim-plan, ajutând la detectarea naziștilor, așa că nu toată lumea se va întoarce». La început au spus că aproximativ 20% se vor întoarce. Apoi, că «aproape nimeni nu se va întoarce».

Celor care supraviețuiesc li se promite o recompensă de 200.000 de ruble lunar și o amnistie. Dacă voluntarul e rănit grav, primește 300.000 de ruble (aproximativ 4.900 de euro). Și dacă moare, ei promit să plătească familiei 5 milioane de ruble (82.000 de euro). Toate acestea sunt doar cuvinte, nu vor fi înregistrate nicăieri pe hârtie. În același timp, toate informațiile nu sunt transmise direct, ci prin maiștri.

La început li s-a spus că vor fi luați în considerare doar cei care au făcut stagiul militar sau au luptat. Dar după câteva ore, a devenit clar că toți cei care doreau să fie incluși în liste erau acceptați. Aproximativ 200 de oameni au vrut să se înscrie, dar până la urmă s-au înscris vreo 40, ba chiar au fost verificați la poligraf”, e una dintre mărturiile obținute de Important Stories.

În ultimele două săptămâni, Important Stories, împreună cu Rus Sitting, a strâns informații despre mercenarii din coloniile rusești. „Oameni în uniformă” vin în penitenciare, angajați ai departamentelor regionale ale Serviciului Federal de Penitenciare și FSB, cu ei, reprezentanți ai PMC Wagner.

Aceștia au vizitat o duzină de colonii din regiunile Sankt Petersburg, Mordovia, Adigea, Komi, Teritoriul Krasnodar, Leningrad, Nijni Novgorod, Lipetsk și Voronezh. Detaliile sunt cunoscute doar pentru opt colonii penitenciare, de unde au reușit să recruteze aproximativ două sute de oameni.

Voluntarii sunt testați la poligraf: „La poligraf au întrebat dacă ai evada când ajungi în Ucraina, dacă se poate face asta, ce părere aveți despre guvernul rus”, spune Pavel, un deținut care a fost eliberat la termen la sfârșitul lunii iunie dintr-un penitenciar. Informațiile despre testul detectorului de minciuni au fost confirmate și de alte surse.

PMC Wagner a suferit pierderi grele în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și a redus cerințele pentru cei care doresc să devină mercenari, potrivit Departamentului de Apărare al Regatului Unit.

În seara zilei de 19 iulie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că luptătorii celei de-a 58-a brigăzi separate de infanterie motorizată Hatmanul Ivan Vihovski au eliminat complet grupul Wagner (Liga).

In this article