Rușii au distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev

Rusia a distrus joi cea mai mare centrală de electricitate din regiunea Kiev într-un atac cu rachete, în timp ce președintele Volodomir Zelenski a acuzat Occidentul că „închide...

Rusia a distrus joi cea mai mare centrală de electricitate din regiunea Kiev într-un atac cu rachete, în timp ce președintele Volodomir Zelenski a acuzat Occidentul că „închide ochii” la nevoia țării sale de sisteme de apărări aeriene, relatează CNN.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 18 dintre rachetele lansate de Rusia și 39 dintre drone. Rusia a lansat în total 82 de rachete și drone, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal; apărarea antiaeriană ucraineană nu a reușit să doboare niciuna dintre ele.

Nu au existat victime, iar atacul nu a dus la întreruperi de curent în regiunea Kiev, capitala Ucrainei, sau în alte regiuni alimentate de TPP Tripilska.

Centrala termică Tripilska (TPP), cel mai mare furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cerkasi și Jîtomir, a fost complet distrusă, potrivit companiei de energie Centrenergo. Compania a pierdut 100% din producția de energie electrică în cele trei centrale ale sale, care au fost fie distruse, fie ocupate de Rusia.

„O zi neagră în istoria Centrenergo”, se arată într-un comunicat. „Amploarea distrugerii este teribilă. Nu poate fi estimată financiar. Este cea mai mare provocare pentru noi din istoria companiei.”

Videoclipurile urcate pe rețelele de socializare au arătat nori uriași de fum ieșind din uzina Tripilska, în timp un incediu era în desfășurare.

Atacul asupra Tripilska urmează unui recent atac rusesc care a distrus fabrica companiei din regiunea Harkov, Zmiivska TPP, pe 22 martie, potrivit comunicatului Centrenergo. Trupele ruse au ocupat a treia uzină a companiei, Vuhlehirska TPP, în regiunea Donețk în iulie 2022. Capacitatea totală estimată a celor trei centrale electrice este de 7690 MW, potrivit site-ului companiei.

DTEK, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a mai spus că Rusia a lansat joi atacuri cu rachete și drone împotriva a două centrale electrice pe care le deține, provocând „daune grave”.

Compania, care generează 20% din energia Ucrainei, a anunțat că, în ultimele trei săptămâni a suferit cele mai grave atacuri de când Rusia a lansat invazia la scară largă, în 2022, precizând că aproximativ 80% din instalațiile de generare a energiei pe care le gestionează au fost distruse de bombardamentele rusești.

„Toți vecinii noștri europeni și alți parteneri văd nevoia critică a Ucrainei de sisteme de apărare aeriană”, a spus Zelenski joi, avertizând că dacă Rusiei i se permite să continue să lovească infrastructura sa energetică, asta ar însemna „o licență globală pentru teroare”.

„Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană și alte asistențe de apărare, nu doar să închidem ochii și să avem discuții lungi”, a spus el.

Ucraina a făcut față anterior unor pierderi semnificative de energie electrică. Cea mai mare pierdere suferită a fost imediat după lansarea invaziei, când forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa – care reprezenta aproximativ 20% din producția de energie a acestei țări. De atunci, personalul ucrainean a pus reactoarele centralei într-o stare de „închidere la rece” pentru a preveni un incident radioactiv major.

 

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article