Rusia vrea să formeze o uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a ajuta China

Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi spre alţi cumpărători de energie, inclusiv China,...

Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi spre alţi cumpărători de energie, inclusiv China, a declarat marţi vicepremierul rus Alexander Novak, citat de agenţia rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

Novak nu a oferit detalii despre ce ar presupune o astfel de uniune în domeniul gazelor sau despre stadiul discuţiilor.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin a propus o astfel de idee la o întâlnire pe care cei doi lideri au avut-o luni, fără a oferi detalii, scrie Agerpres.

În timp ce Rusia este un exportator major de gaze naturale, Uzbekistanul şi Kazahstanul produc aproximativ atât de mult gaz pe cât consumă.

Cele două ţări sunt conectate printr-un gazoduct cu Rusia, iar o conductă separată traversează ambele ţări cu destinaţia China.

Cu toate acestea, ambele conducte transportă în principal gaz din Turkmenistan, în timp ce Kazahstanul şi Uzbekistanul nu au raportat niciodată vreun transport de tranzit cu gaz rusesc spre China sau spre alte ţări.
.

In this article