Rusia încearcă să recruteze 1.500 de deținuți pentru a-i trimite în Ucraina

Grupul Wagner, armata de mercenari a lui Putin, încearcă să recruteze peste 1.500 de deținuți din închisorile Federației Ruse, pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Mulți deținuți...

Grupul Wagner, armata de mercenari a lui Putin, încearcă să recruteze peste 1.500 de deținuți din închisorile Federației Ruse, pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina.

Mulți deținuți refuză însă această ofertă, a declarat luni un oficial al Pentagonului, citat de Reuters, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

„Din informațiile noastre, Wagner suferă pierderi grele în Ucraina, în special în rândul luptătorilor tineri și fără experiență”, a declarat oficialul american al cărui nume nu a fost făcut public.

Conform Pentagonului, Rusia a pierdut până acum în Ucraina între 70.000 – 80.000 de militari (morți și răniți).

Recent, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina.

Într-o declarație publicată pe rețelele sociale după ce imaginile din închisoare au devenit virale, Prigojin a spus că, dacă ar fi în detenție, ar „fi un vis” să se alăture grupului Wagner pentru „a plăti datoria față de Patria Mamă”.

Prigojin le-a transmis un mesaj și celor care nu vor ca pe front să lupte mercenari sau prizonieri: „Fie e o companie militară privată cu deținuți, fie sunt copiii voștri. Voi decideți!”. Videoclipul confirmă suspiciunile care au apărut în urmă cu mai mult timp că Rusia speră să-și sporească efectivele militare recrutând deținuți.

Legea rusă nu permite eliberarea acestora în schimbul serviciului militar sau activării ca mercenar, dar Prigojin i-a asigurat în videoclip că „nimeni nu se întoarce după gratii” dacă luptă cu gruparea Wagner.

„Dacă servești șase luni, ești liber”, a spus el. Concomitent, Prigojin i-a avertizat pe potențialii recruți care iau în calcul dezertarea: „Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”.

În luna iulie, ministerul britanic al Apărării semnala că Rusia a trimis mercenari pe linia frontului din Ucraina, un semn clar al lipsei de infanteriști din armata regulată.

Astfel, Rusia a început să se bazeze tot mai mult pe luptătorii companiei militare private Wagner pentru a îndeplini sarcini pe linia frontului, ceea ce arată presiunea sub care se află armată rusă în războiul prelungit din Ucraina.

In this article