Rusia este prima țară care a venit în ajutor Republicii Moldova pe timp de criză

Rusia este prima țară care a venit în ajutor Republicii Moldova pe timp de criză. Autoritățile de la Moscova au alocat 200 de milioane de euro, iar opoziția...

Rusia este prima țară care a venit în ajutor Republicii Moldova pe timp de criză. Autoritățile de la Moscova au alocat 200 de milioane de euro, iar opoziția de dreapta de la Chișinău încearcă să blocheze acordul cu Federația Rusă. Despre aceasta scriu jurnaliștii TASS, într-un material intitulat „Opoziția moldovenească nu are nevoie de împrumut din Rusia”.

Autorul materialului a menționat că guvernul de la Chișinău a elaborat un pachet de măsuri anti-criză, care prevede plata prestațiilor sociale, inclusiv ajutorul de șomaj, asistență pentru antreprenori și alte cheltuieli urgente. Întrucât la buget nu sunt bani pentru realizarea acestor măsuri, autoritățile Republicii Moldova au convenit cu Rusia ca împrumutul negociat anterior pentru infrastructură să fie folosit și pentru finanțarea deficitului bugetar.

“În noiembrie 2019, la un congres al Partidului Poporului European (PPE), care s-a desfășurat la Zagreb, Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova își va relua parcursul pro-european. Tot atunci, Sandu a promis că acest lucru se va întâmpla după victoria ei la alegerile prezidențiale ”, își amintește jurnalistul TASS, făcând legătura directă dintre atitudinea opoziției față de împrumutul rusesc și viitoarele alegeri din Moldova.

În articol este citată și poziția președintelui Igor Dodon, care este convins că opoziția a pornit o campanie pentru alegerile prezidențiale. “Împotriva împrumutului din Federația Rusă sunt cei care în ultimii zece ani au fost la putere ca parte a coaliției de guvernare. Ei au luat numeroase împrumuturi, inclusiv pentru construcția drumurilor, dar au furat acești bani. Ei au furat un miliard de dolari din sistemul bancar, ulterior țara noastră a fost criticată dur de partenerii de peste hotare. Astăzi, ei cel mai tare strigă „prindeți hoțul!”, a comentat președintele Republicii Moldova.

Opoziției nu îi este pe plac nici faptul că datorită lui Dodon relațiile cu Rusia au fost restabilite. Totodată, Republica Moldova a primit statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) și a intensificat relațiile cu țările CSI, mai relatează agenția TASS.

In this article