Rusia dispune de suficienți bani pentru încă cel puțin un an de război în Ucraina

În ciuda sancțiunilor fără precedent, Rusia ar trebui să aibă suficienți bani pentru a continua războiul cel puțin încă un an. Despre acest lucru scrie The Washington Post...

În ciuda sancțiunilor fără precedent, Rusia ar trebui să aibă suficienți bani pentru a continua războiul cel puțin încă un an. Despre acest lucru scrie The Washington Post într-un raport desecretizat al serviciilor secrete americane, ca urmare a unei scurgeri.

Ziarul citează din documentul strict secret, în care se spune că „Moscova se bazează din ce în ce mai mult pe colectarea impozitului pe profit, pe un fond de stabilizare, pe creșterea importurilor și pe capacitatea întreprinderilor de a se adapta la noile condiții pentru a face față presiunilor economice”, scrie unian.net.

„Deși unii membri ai elitei economice ruse ar putea să nu fie de acord cu cursul țării față de Ucraina, deoarece sancțiunile le-au afectat afacerile, este puțin probabil să-și retragă sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin”, scrie ziarul.

 

Cu toate acestea, după cum subliniază experții, eficacitatea sancțiunilor, concepute nu doar pentru a lovi economia rusă, ci și pentru a transmite un anumit mesaj elitelor de afaceri rusești, este determinată de un set de factori mai complex decât cei prezentați în acest raport. În special, acest document nu evaluează eficacitatea ultimelor sancțiuni, precum și consecințele pe termen lung ale impunerii unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

După cum reiese din documentele scurse, principala preocupare în rândul rușilor înșiși este deficitul tot mai mare de valută străină în bănci. Ei se tem, de asemenea, că Occidentul va începe să impună sancțiuni secundare companiilor chineze care comercializează cel mai activ cu Rusia – sau că aceste companii însele vor opri tranzacțiile pentru a evita sancțiunile.

In this article