Rusia dezvoltă un nou tip de strategie nucleară pentru a se apăra de un atac al SUA

Un ziar al Ministerului rus al Apărării, „Voenaia Mîsl” (Gândul militar), susţine că Moscova dezvoltă un nou tip de strategie militară privind folosirea de arme nucleare, pentru a...

Un ziar al Ministerului rus al Apărării, „Voenaia Mîsl” (Gândul militar), susţine că Moscova dezvoltă un nou tip de strategie militară privind folosirea de arme nucleare, pentru a se proteja de o posibilă agresiune a SUA, informează joi agenţia de ştiri RIA.

Articolul din ziarul ministerului rus reprezintă ultima dintr-o serie de afirmaţii războinice ale politicienilor şi comentatorilor ruşi după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, sugerând că, dacă va fi necesar, Moscova ar fi pregătită să-şi desfăşoare vastul arsenal nuclear.

Agenția de presă RIA relatează că articolul ajunge la concluzia că Washingtonul este îngrijorat că ar putea pierde poziţia sa dominantă în lume şi de aceea ar fi pregătit planuri de a lovi Rusia şi de a o neutraliza, scrie Digi24.

În replică, specialiştii ruşi „dezvoltă activ o formă promiţătoare de utilizare strategică a forţelor armate ruse, o operaţiune a forţelor de descurajare strategică”, precizează RIA, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Acest lucru, continuă agenţia, „presupune utilizarea ofensivei şi defensivei moderne strategice, armelor nucleare şi non-nucleare, ţinând cont de ultimele tehnologii militare”.

Moscova – mai menţionează articolul – trebuie să fie capabilă să arate SUA că nu pot paraliza sistemul nuclear de rachete al Rusiei şi că nu vor fi capabile să se apere împotriva unei lovituri de răspuns lansate de armata rusă.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a confirma informaţiile difuzate de RIA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat săptămâna trecută participarea ţării la noul Tratat START, a anunţat că noi sisteme strategice au fost plasate în stare de luptă şi a ameninţat să reia testele nucleare.

Deşi Moscova susţine că va utiliza arme nucleare numai în cazul în care integritatea teritorială a Rusiei este ameninţată, aliaţii lui Putin au sugerat cu regularitate că apocalipsa nucleară ar putea fi aproape.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat în această săptămână că furnizarea continuă de către Occident de arme Kievului riscă să ducă la o catastrofă globală, repetând ameninţarea unui război nuclear.

In this article