Rusia deschide o anchetă penală dupa atacul asupra unei jurnaliste în Cecenia

Rusia a anunţat miercuri că deschide o anchetă penală după ce Elena Milaşina, jurnalistă de investigaţie de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, a fost bătută crunt marţi în...

Rusia a anunţat miercuri că deschide o anchetă penală după ce Elena Milaşina, jurnalistă de investigaţie de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, a fost bătută crunt marţi în Cecenia, scrieAgerpres.ro

Elena Milaşina investighează încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, o republică rusă din Caucaz condusă de ani de zile cu o mână de fier de Ramzan Kadîrov, un fost lider militar. Reporterii şi activiştii sunt agresaţi în mod constant în această regiune.

Novaia Gazeta este unul dintre puţinele bastioane ale presei libere în Rusia şi redactorul-şef al acesteia, Dmitri Muratov, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2021.

Acesta a declarat miercuri că jurnalista “a fost transferată la un spital din Moscova”. “A fost bătută crunt cu un baston, ei (atacatorii) i-au rupt degetele, încercând să obţină parola pentru a-i accesa telefonul”, a adăugat el.

Imaginile cu jurnalista, în vârstă de 45 de ani, aflată în spital, cu braţele bandajate, părul parţial ras de atacatori şi cu faţa pătată cu un lichid verde, au devenit virale în întreaga lume şi au stârnit indignare în Rusia şi în străinatate.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a declarat marţi “îngrozită de acest atac sălbatic”, iar Amnesty International a denunţat un “act de o violenţă odioasă care nu trebuie să rămână nepedepsit”.

 

In this article