Rusia avertizează naţiunile nordice de „consecinţe profunde”, dacă vor adera la NATO

În contextul în care Finlanda și Suedia par a fi pregătite să solicite aderarea la NATO, Rusia a declarat că răspunsul său la admiterea țărilor nordice în alianța...

În contextul în care Finlanda și Suedia par a fi pregătite să solicite aderarea la NATO, Rusia a declarat că răspunsul său la admiterea țărilor nordice în alianța militară occidentală va depinde de tipul infrastructurii militare NATO care va fi amplasată pe teritoriul lor.

Viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko a declarat reporterilor la Moscova, pe 14 mai, că aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar reprezenta „o schimbare strategică” și că Kremlinul va lua „măsuri de răspuns adecvate” dacă forțele nucleare ale NATO vor fi mutate mai aproape de granițele Rusiei.

Ideea aderării la NATO a căpătat tot mai mult sprijin în Finlanda și Suedia, țări în mod tradițional neutre, după începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina în februarie.

Rusia a spus că ambițiile Ucrainei de a adera la NATO au fost unul din motivele cheie pentru lansarea războiului.

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc la Berlin, pe 14 mai, pentru două zile de discuții, care vor include potențiala aderare a Finlandei și Suediei. Mulți membri ai Alianței și-au exprimat deja sprijinul pentru cererile de aderare ale Suediei și Finlandei, deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, pe 13 mai, că nu are o „opinie pozitivă” cu privire la aderarea celor două țări nordice.

In this article