Rosian Vasiloi a demisionat din funcție. „A fost o onoare să conduc Poliția de Frontieră a Republicii Moldova”

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în debutul ședinței de miercuri, 8 noiembrie,...

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în debutul ședinței de miercuri, 8 noiembrie, a cabinetului de miniștri. Ulterior, informația a fost confirmată și de Vasiloi, într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare, în care a mulțumit colegilor „pentru dedicație și profesionalism”.

„Se propune încetarea exercitării funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne de către Rosian Vasiloi din data de 8 noiembrie 2023, în baza cererii de demisie”, a menționat ministrul de Interne, Adrian Efros.

Guvernul a aprobat cererea de demisie a acestuia, iar la câteva minute distanță Vasiloi a publicat un mesaj în care a mulțumit foștilor colegi, dar și partenerilor de dezvoltare.

„A fost o onoare să conduc Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova. A fost o perioadă dificilă, cea mai dificilă din istoria Republicii Moldova, dar în care instituția pe care am condus-o a făcut față provocărilor. Vreau să mulțumesc echipei pentru dedicație și profesionalism. Le mulțumesc colegilor din sistemul afacerilor interne și din sistemul de apărare și securitate națională cu care am lucrat în această perioadă împreună. Nu în ultimul rând le mulțumesc partenerilor noștri care contribuie la dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră fără precedent. Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare, a fost interesul țării și a cetățeanului”, a menționat Vasiloi.

Rosian Vasiloi a fost numit repetat în funcția de șef al Poliției de Frontieră în august 2021, de către fosta ministră de Interne, Ana Revenco. În aceeași funcție a fost numit și în 2019 de Andrei Năstase, care deținea funcția de ministru al Afacerilor Interne. Atunci Vasiloi nu s-a reținut mult în funcție și a demisionat, invocând faptul că asupra sa ar fi fost exercitate „presiuni”, iar anumite persoane ar fi fost înlocuite fără ca el să fie informat.

Demisia lui Vasiloi a fost cerută după incidentul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) din data de 30 iunie, atunci când un polițist de frontieră și un angajat al serviciului de securitate au fost împușcați de un pasager căruia nu i-a fost permisă intrarea în țară.

Pe 4 septembrie curent, autoritățile au prezentat rezultatele anchetei de serviciu. În urma anchetei mai mulți angajați ai Poliției de Frontieră au fost sancționați, inclusiv șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, iar un secretar de stat din cadrul MAI a fost demis. Vasiloi nu a fost de acord cu mustrarea aplicată și a acționat MAI în judecată.

In this article