România înregistrează o scădere importantă a încrederii în UE

În timp ce în alte state membre a crescut încrederea în UE, România a înregistrat în ultimele luni în această privinţă o scădere importantă – relata duminică portalul...

În timp ce în alte state membre a crescut încrederea în UE, România a înregistrat în ultimele luni în această privinţă o scădere importantă – relata duminică portalul de ştiri Krónika.ro, prezentând datele referitoare la România dintr-un sondaj Eurobarometru.

Doar 46% din populaţia României mai consideră că a fi membru UE ar constitui un lucru bun, în comparaţie cu o medie europeană de 62%.

În 2015, raportul pozitiv al populaţiei din România era încă mult mai mare, 68%, faţă de media europeană de atunci – 54%. Schimbarea de atitudine s-a datorat pandemiei de coronavirus, când UE a introdus noi reguli stricte în funcţie de rata de vaccinare.

În privinţa avantajelor, diferenţa dintre opinii este mai mică: 66% au considerat că România a profitat de pe urma aderării la UE, în timp ce, la nivel UE, 72% a apreciat că “privind în ansamblu, aderarea la UE a fost favorabilă pentru ţara lor”.

Încrederea României în Parlamentul European este mai apropiată de media generală (52% faţă de 54%). În schimb încrederea în legislativele proprii este destul de mică la nivel european – 34% – iar în cazul României doar 29%.

Portalul citează opinia politologului Cristian Pîrvulescu dintr-o declaraţie acordată RFI, în care acesta afirma între altele: “Nu pandemia, ci discursul despre aceasta a contribuit în mare măsură la scăderea încrederii în UE. Discursul împotriva limitărilor, ştiinţei şi vaccinării. Un discurs ce a devenit automat un discurs anti-UE, a încercat să reglementeze, să găsească soluţii. După pandemie, războiul din Ucraina s-a transformat într-un discurs antieuropean identic care se desfăşoară pe internet şi nu este contracarat eficient.

Fenomenul fusese deja însă prezent şi în urmă cu 10 ani şi face parte cu siguranţă din acel război hibrid pe care îl duc Rusia şi alte state împotriva Uniunii Europene şi democraţiei”.

sursa

In this article