Rezultate preliminare: Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău

Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a câștigat alegerile la Chișinău, conform datelor preliminare. Candidatul a mai spus că au fost multe încercări de a frauda alegerile,...

Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a câștigat alegerile la Chișinău, conform datelor preliminare.

Candidatul a mai spus că au fost multe încercări de a frauda alegerile, iar procesul de numărare a voturilor a fost cel mai lung din toate scrutinele din ultimii ani.

„Aduc sincere mulțumiri tuturor locuitorilor, din numele meu și al echipei. Au fost manipulări, trișări și multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. După calculele noastre, minimum 51% din voturile exprimate în municipiu trebuiau să fie pentru primarul general și 34% – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele-verbale. Muncim și la această oră”, a declarat în această dimineață Ion Ceban.

După procesarea a 100% de procese-verbale, candidatul MAN  a acumulat 50,62% din voturi.

Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 28,23% din sufragii.

Publicarea rezultatelor preliminare pe pagina Comisiei Electorale Centrale a început după ora 21:00, iar pe parcurs au avut loc mai multe pauze între actualizări, chiar și de o oră.

Potrivit Codului electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

In this article