Reuniune NATO-Ucraina după ce Rusia a lansat racheta experimentală Oreșnkic

Ambasadorii NATO și ai Ucrainei s-au reunit marți la Bruxelles pentru a discuta despre intensificarea conflictului din Ucraina, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală pe...

Ambasadorii NATO și ai Ucrainei s-au reunit marți la Bruxelles pentru a discuta despre intensificarea conflictului din Ucraina, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală pe teritoriul ucrainean, provocând noi tensiuni în relațiile dintre Aliați și Moscova, informează AFP, citat de Agerpres.

Joi, Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă balistică de ultimă generație, fără încărcătură nucleară, amenințând că va intensifica astfel de lovituri dacă Kievul va continua să folosească rachete occidentale împotriva teritoriului rus. Președintele Vladimir Putin a avertizat, de asemenea, că va ataca țările care furnizează armament Ucrainei, subliniind că războiul a dobândit un „caracter mondial”.

Statele Unite au semnalat că soldații nord-coreeni trimiși în Rusia ar putea fi implicați curând în lupte directe împotriva forțelor ucrainene, adăugând o nouă dimensiune tensionată conflictului.

În acest context, Consiliul NATO-Ucraina, creat în 2023 pentru a facilita dialogul dintre Kiev și Alianța Nord-Atlantică, s-a întrunit la cererea Ucrainei. Kievul a solicitat sisteme avansate de apărare antiaeriană, în timp ce Moscova susține că noua rachetă „Oreșnik” este imposibil de interceptat. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a cerut decizii „concrete” împotriva Rusiei.

Un oficial NATO a precizat că reuniunea a inclus informări de la oficialii ucraineni și o analiză a situației actuale. Deși rezultatele concrete sunt așteptate cu precauție, ambasadorii NATO au reiterat angajamentul de a sprijini Ucraina, în ciuda dezvoltării de noi arme rusești.

Tensiunile cresc într-un moment delicat pentru sprijinul european și american acordat Ucrainei. Europenii se tem că o eventuală întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea reduce sprijinul militar al SUA, ceea ce ar putea duce la un acord de pace favorabil Rusiei. „Nu este în interesul Statelor Unite să permită lui Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article