Rețineri pentru incendieri și instigare împotriva refugiaților din Ucraina

La 21 februarie 2024,  de către angajații Direcției de Poliție ai UTA Găgăuzia și Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu BPDS „Fulger” sub conducerea Procuraturii UTA Găgăuzia,...

La 21 februarie 2024,  de către angajații Direcției de Poliție ai UTA Găgăuzia și Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu BPDS „Fulger” sub conducerea Procuraturii UTA Găgăuzia, în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul distrugerii intenționate de bunuri (art.197 din Codul penal) și instigării la acțiuni violente pe motive de prejudecată (art.346 din Codul penal), în urma efectuării perchezițiilor, au fost reținuți trei bărbați din s. Congaz, unul cu vârsta de 40 de ani care și-a ispășit o pedeapsă anterioară în Federația Rusă, fratele său în vârstă de 38 de ani, și un consătean în vârstă de 35 de ani. Toți trei executau la comandă incendieri ale mijloacelor de transport, centrelor de plasament din UTA Găgăuzia, instigând la ură și violență cetățenii împotriva refugiaților din Ucraina. 

Astfel, la 05 februarie 2024, au incendiat ușa hotelului din r. Vulcănești, inscripționând „AFARĂ”, au incendiat poarta centrului de plasament pentru refugiații din Ucraina,  la fel efectuând aceeași inscripție.

La 21 februarie 2024, au incendiat două mijloace de transport aparținând refugiaților din Ucraina.

În urma perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, butelii cu substanțe inflamabile, spray-uri cu vopsea, măști și cagule.

Toți trei bănuiți au fost reținuți și riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de până la 6 ani pentru primul capăt de acuzare și o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de până la 3 ani pentru al doilea capăt de acuzare.

In this article