Republica Moldova va fi dotată cu drone pentru supravegherea „zonei verzi” de la graniţe

Poliția de Frontieră din Republica Moldova va fi dotată cu drone pentru supravegherea “zonei verzi” de la graniţe. Echipamentele vor fi donate de Germania, pentru prevenirea și combaterea...

Poliția de Frontieră din Republica Moldova va fi dotată cu drone pentru supravegherea “zonei verzi” de la graniţe. Echipamentele vor fi donate de Germania, pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere şi securizarea mai eficientă a frontierei.

Aparatele de zbor fără pilot au fost prezentate poliţiştilor de frontieră de o delegație germană, condusă de Klaus Kandt, fost chestor al Poliției Federale Germane. Oficialul german a declarat că dronele vor intra în dotarea Poliției de Frontieră din Republica Moldova din luna iunie. Până atunci, agenţii vor fi instruiţi cum să le utilizeze. Potrivit şefului Poliţiei de Frontieră, de la începutul războiului ruso-ucrainean se înregistrează o creștere a ilegalităţilor în zona de frontieră.

ROSIAN VASILOI şef, Poliţia de Frontieră: „Din 24 februarie noi trăim alte timpuri, în regiune riscurile şi vulnerabilităţile sunt cu totul altele.  Sunt anumite presiuni  pe punctele de trecere, atât şi pe frontiera verde: zeci şi sute de treceri ilegale a frontierei de stat”.

S-au intensificat şi cazurile de trafic de persoane. Cel mai recent astfel de caz a avut loc pe 12 mai, la frontiera moldo-ucraineană.

ROSIAN VASILOI şef, Poliţia de Frontieră: „A fost descoperită încă o crimă legată de traficul illegal de persoane prin nordul Republicii Moldova în care, cu părere de rău este implicat un poliţist de frontieră, care o să stea la puşcărie pentru ceea ce a făcut. A fost reţinut. Mai multe detalii nu pot da căci ancheta este în desfăşurare”.

Proiectul privind dotarea cu drone a Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova este finanțat de Germania, în urma discuțiilor purtate la Conferinţa internaţională de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată la Berlin, în aprilie. Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, i-a cerut comisarului european pentru Afaceri Interne, Ilva Johansson, aflat la Chișinău, să includă Republica Moldova în noua strategie de securitate internă a Uniunii Europene. Măsura este necesară în condiţiile unor provocări pentru securitatea ţării, generate de războiul din Ucraina.

In this article