Sute de oameni din toată Moldova s-au alăturat flashmobului. În fața clădirii Președinției din Chișinău, activiștii au ieșit cu lozinci precum „Moldova – pentru gaz accesibil!”, „Nu speculațiilor pe piața gazului!”, „Gazul – nu este un lux, ci o necesitate!”. Oamenii au cerut demisia președintelui, acuzat de implicare în afaceri frauduloase legate de combustibil, și au solicitat autorităților să explice tarifele ridicate la resursele energetice. Unii au adus lemne de foc, simbolizând faptul că mulți cetățeni ai țării nu pot face față facturilor mari la energie și sunt nevoiți să-și încălzească locuințele cu lemne.
Președintele aripii de tineret a blocului politic „Victorie”, Iurii Vitnianski, a subliniat că lemnul scump a devenit mult mai ieftin decât gazul în Moldova. „Vedem an de an cum guvernarea actuală fură fiecare cetățean al țării noastre. Tot ce face actuala guvernare, o face exclusiv în propriul interes, nu în interesul locuitorilor țării!”, a declarat Vitnianski.
Cei prezenți la acțiune erau preocupați de modul în care potențiala aderare la UE va afecta suveranitatea energetică a țării și dacă Moldova va putea importa gaz natural nu doar din piețele occidentale, ci și din Est. În prezent, cetățenii Republicii sunt obligați să plătească de cel puțin trei ori mai mult pentru gazul rusesc, achiziționat prin România sub eticheta europeană.
În plus, participanții la acțiune au atras atenția asupra faptului că guvernul nu a oferit nicio justificare factuală sau legală pentru achiziționarea gazului natural în 2022-2023 la cele mai mari prețuri din istoria țării și în volume care depășeau considerabil consumul. Toate costurile au fost în final suportate de cetățeni.
Organizatorii flashmobului au subliniat că tarifele ridicate la gaz sunt determinate doar de ambițiile actualei guvernări de a se lăuda că țara a devenit, chipurile, independentă energetic. Cei prezenți au întrebat care vor fi acțiunile guvernului pentru a corecta situația de criză din domeniul energetic și ce măsuri vor fi luate pentru a reduce semnificativ povara financiară asupra consumatorilor.