Represiunile politice continuă! Procesul împotriva bașcanului și a altor opozanți ai autorităților este un motiv de îngrijorare pentru cetățeni

Miercuri a avut loc a doua ședință de judecată din această săptămână, la comanda guvernării PAS, împotriva bașcanului Găgăuziei și a altor membri ai blocului “Victorie”, bănuiți de...

Miercuri a avut loc a doua ședință de judecată din această săptămână, la comanda guvernării PAS, împotriva bașcanului Găgăuziei și a altor membri ai blocului “Victorie”, bănuiți de finanțare ilegală a fostului partid “ȘOR”. ALa fiecare proces se adună tot mai mulți oameni, care manifestă împotriva regimului și susțin echipa lui Ilan Șor, care este tot mai des persecutată politic.

Evghenia Guțul a criticat desfășurarea ședințelor de judecată și poziția acuzării împotriva ei și a Svetlanei Popan. Ea a afirmat că acesta este rezultatul acțiunilor PAS și că va lupta pentru a-și dovedi nevinovăția.

“I-am spus procurorului că nu trebuie judecați oamenii nevinovați. Și i-am amintit să nu judece și nu va fi judecat. Au audiat un martor. Nu o cunosc pe această persoană. Ea a spus totul și nimic. Cazul este mai mult despre partidul “ȘOR”. Toate întrebările sunt exclusiv despre partid, nu despre cazul lui Guțu și Popan. Atunci nu înțeleg de ce cazurile nu au putut fi comasate? Nu s-a spus nimic despre ce au făcut Guțul sau Popan. Svetlana Popan se află astăzi pe banca acuzaților din întâmplare. Iar eu sunt pe banca acuzaților pentru că sunt bașcan. Vom demonstra că trecem prin acest iad doar din cauza PAS-ului. Și apoi vor trebui să răspundă pentru ce le-au făcut oamenilor în toți acești patru ani!”, a spus bașcanul.

În același timp, membrul blocului “Victorie”, Pavel Verejanu a menționat că guvernarea ar trebui să se ocupe de problemele reale ale țării, în loc să persecute opoziția, referindu-se la prăbușirea statalității și la lipsa transparenței în guvernul Recean. El a subliniat că poporul nu trebuie intimidat.

“Asistăm la prăbușirea statalității noastre. Vedem cum de curând, guvernul a aprobat hotărârea regretabilă privind transparența actelor pe care le semnează. De astăzi, tot ce va fi aprobat în guvernul Recean nu va fi reflectat în Monitorul Oficial. Nu vom ști ce votează ei și pentru ce. Vedem cum ei își intimidează propriul popor. Zi de zi, la toți ni se deschid dosare penale, dar eu vreau să-i întristez – pe toți nu ne vor aresta, pentru că suntem poporul. Noi reprezentăm interesele poporului”, a spus fostul primar de Orhei.

Liderul Partidului “Șansă”, Alexei Lungu a venit cu un mesaj laconica către judecători și toți cei care execută ordine politice.

„Eu am o adresare către judecătorii din această instituție, care trebuie să fie independenți și cu verticalitate și nu ar trebui să se teamă de șantaj și teroare politică! Cei de la guvernare au decis că ar trebui să modifice legislația și să permită distrugerea actelor verificării vetting și prevetting. Asta înseamnă că tot ce s-a întâmplat la selectarea judecătorilor, membrilor CSM, nu o să aflăm niciodată. De aceea judecătorii trebuie să-și dea seama, să se trezească și să fie într-adevăr a treia putere în stat. De câte ori ne văd aici, judecătorii trebuie să înțeleagă că vor rămâne aici, alături de noi, nu vor pleca în altă parte pentru că acolo nu e nevoie de ei decât la strâns roșii, căpșuni, castraveți și la măturat în casele italienilor, spaniolilor, grecilor, etc. vrem justiție corectă!”, a spus Lungu.

Iurie Vitneanschi, membru al Blocului “Victorie” spune ca cetățenii vor un viitor acasă, fără a fi persecutați de Maia Sandu și guvernare sa.

„Este timpul ca autoritățile moldovenești să se gândească unde conduc țara. Poporul are dreptul de a decide unde merge țara, nu occidentalii și toți comandanții din UE. Noi vrem un viitor în pace, aici, acasă. De aceea, la 20 octombrie, cetățenii vă vor da palma de grație și vor spune un nu ferm aderării la UE. Noi vrem democrație și stat de drept, nu dictatură și ilegalitate”, a spus el.

Procesele vor continua cel puțin până în luna decembrie, iar simpatizanții  blocului “Victorie” își exprimă îngrijorarea față de presiunea politică și intimidarea la adresa opoziției.

„PAS este partidul trădătorilor de Patrie”, NU represiei, DA libertății”, “Europa, deschide ochii! Aici se lichidează opoziția”, SANDU, AFARĂ!” –

cu astfel de inscripții pe pancarte au venit susținătorii Blocului „Victorie” în fața Judecătoriei Buiucani.

Acțiunile de azi ale Maiei Sandu și PAS fură viitorul tinerilor țării noastre. Acesta este mesajul activistului blocului „Victorie”, Artiom Evtușenco, care a venit să își favoriții.

“Trebuie să luptăm pentru binele Moldovei, pe care PAS vrea să ni-l fure. În ultimii trei ani, prețul studiilor universitare a crescut de două ore. Azi un an de studii la Facultatea de drept la USM,  costă 15.000 de lei, prețuri exorbitante. Au închis universități și ne povesteau că aceste „optimizări” vor fi în beneficiul calității studiilor, dar ce vedem azi? Calitatea studiilor scade, prețurile cresc, azi mamele și tații nu se gândesc cum să-și trimită copiii la studii, dar cum să-i hrănească, să-i îmbrace! Azi, Maia Sandu și partidul ei fură viitorul tineretului moldovenesc, fură viitorul copiilor noștri. Fură viitorul politicienilor care vor să lucreze pentru binele Republicii Moldova, ei îi blochează, îi arestează, îi bat, îi încarcerează”, a spus el.

Maria, profesoară: ,,Mă uit la ce se întâmplă în țară și nu pot să nu mă îngrijorez. Aceste procese împotriva bașcanului Găgăuziei și a membrilor blocului “Victorie” sunt o dovadă clară că guvernarea actuală nu acceptă nicio formă de opoziție. Eu sunt profesoară și observ cum elevii mei sunt afectați de instabilitatea politică. Aceste acțiuni, de intimidare și persecuție, ne duc înapoi, în vremuri pe care credeam că le-am lăsat în urmă. Cred că este momentul să ne unim și să ne apărăm drepturile. Cei care ne conduc trebuie să înțeleagă că poporul are puterea, nu ei. Îmi doresc o țară în care să ne putem exprima liber opinia, fără teama de represalii.”

Ion, 35 de ani, antreprenor: ,,Sunt profund îngrijorat de ceea ce se întâmplă în justiția din Republica Moldova. Procesul împotriva bașcanului Găgăuziei este, în opinia mea, o manevră politică menită să distragă atenția de la problemele reale cu care ne confruntăm. Eu, ca antreprenor, simt o presiune enormă din partea autorităților. În loc să ne sprijine, ne simțim tot mai intimidați. Vrem un climat de afaceri sănătos, dar dacă continuăm să vedem astfel de abuzuri, nu ne putem aștepta la dezvoltare. Vorbim despre viitorul nostru, al copiilor noștri.”

Serghei, pensionar: Am văzut multe în viața mea, dar ceea ce se întâmplă acum este cu adevărat alarmant. PAS trebuie să înțeleagă că nu poate să ne distrugă vocea. Tinerii din țară merită un viitor mai bun, nu un regim care îi persecută pe cei care îndrăznesc să vorbească. În ultimii ani, am văzut cum prețurile au crescut, iar pensiile nu ne ajung nici măcar pentru necesitățile de bază. Trebuie să ne unim, să protestăm și să ne facem auziți. Oamenii ca noi, care au muncit o viață întreagă, merită respect. Vrem o țară în care să putem trăi cu demnitate, nu să fim tratați ca niște infractori pentru că ne exprimăm opiniile.”

Menționăm ca la începutul acestei săptămâni, instanța a aprobat calendarul ședințelor de judecată. Acestea vor avea loc la fiecare 2-3 zile cel puțin până în luna decembrie.

 

In this article