Refugiații din Ucraina: Chișinăul, principalul centru de sprijin și asistență

Primăria Chișinău s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase crize majore, dar pe care a reușit să le gestioneze cu succes. Declarația îi aparține Primarului General, Ion Ceban,...

Primăria Chișinău s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase crize majore, dar pe care a reușit să le gestioneze cu succes. Declarația îi aparține Primarului General, Ion Ceban, și a fost făcută în debutul celei de-a 13-a ediții a Forumului anual al Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării, care se desfășoară zilele acestea, la Viena.

„Pentru noi, pandemia de COVID-19 a fost o revizuire completă a politicii publice, deoarece nu existau politici adecvate, nici măcar politici guvernamentale. Astfel, am schimbat politicile de sănătate publică și am găsit modalități diferite de a aborda criza”, a declarat Ion Ceban.

Totodată, Primarul General a reiterat că Chișinăul a fost principalul centru pentru primirea refugiaților din Ucraina, având deschise 45 de centre și asistând mii de persoane. „Acest subiect rămâne prioritar, deoarece în oraș încă mai sunt mulți refugiați. Noi trebuie să abordăm politica de sănătate, politica educațională, asistența socială, crearea de locuri de muncă, afaceri și multe altele”, a adăugat edilul.

O altă problemă majoră cu care s-a confruntat Chișinăul în ultimii ani, conform edilului, a fost gestionarea corectă a prețului la energie electrică și gazele naturale, care au crescut brusc de șapte ori anul trecut.

Deși provocările persistă, Primarul General a menționat că Primăria Chișinău continuă să implementeze diverse proiecte pentru a asigura cetățenilor un mod de trai bun.

„Ne concentrăm pe soluții, cum ar fi inovarea și dezvoltarea competențelor și abilităților, inclusiv prin promovarea educației. Încurajăm și sprijinim startup-urile, incubatoarele tehnologice sau hub-urile de inovare, care conduc la creșterea economică și avansarea tehnologică în sectoare, precum energia regenerabilă. De altfel, noi am implementat deja programe de eficiență energetică în clădirile publice, reducând costurile energetice. Succese mari au fost înregistrate și în planul de mobilitate durabilă, unde, în ultimii patru ani, am modernizat 70% din parcul auto, compus din 620 de unități. De asemenea, Primăria Chișinău implementează și programe de reducere a deșeurilor și promovarea economiei circulare”, a subliniat Ion Ceban.

În ultima perioadă, grație rezultatelor înregistrate, Chișinăul a devenit un oraș vizibil și cu tot mai mulți parteneri de dezvoltare.

In this article