Recean: Retragerea militarilor ruși, prioritate în rezolvarea conflictului transnistrean

Am reușit să menținem liniștea și pacea pe ambele maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este parte a R. Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga...

Am reușit să menținem liniștea și pacea pe ambele maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este parte a R. Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga Nistrului.

Declarația aparține prim-ministrului, Dorin Recean, care a menționat în cadrul unui interviu pentru Moldpres.md că persoanele care locuiesc în stânga Nistrului beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă autoritățile de la Chișinău, iar ei se folosesc de acestea.

„Aș menționa libera circulație în statele UE, asigurări medicale, companiile din regiune pot să-și exporte bunurile în țările Uniunii Europene. Companiile de la Tiraspol și din stânga Nistrului vând în UE 80% din exporturi, iar România este principalul partener comercial al regiunii. Sunt beneficii reale de care beneficiază cetățenii noștri de pe malul stâng”, a declarat Dorin Recean.

Premierul a subliniat că formatul de negocieri de 5+2 nu mai este posibil în noile realități, iar de la începutul agresiunii ruse din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au trecut la un format de discuții direct cu Tiraspolul și de care este responsabil vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

„Este foarte clar că acel format de negocieri de 5+2 nu mai este posibil în noile realități, iar de la începutul agresiunii ruse din Ucraina am trecut la un format de discuții direct cu Tiraspolul și de care este responsabil vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Una dintre cele mai stringente probleme care stă în calea rezolvării acestui diferend este prezența militarilor ruși în regiune. Noi pledăm pentru retragerea imediată a acestora și vom continua să cerem Moscovei să-și respecte angajamentele luate. Unica modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean este calea pașnică – doar ea este în interesul moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis Dorin Recean.

sursa

In this article