R. Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei

R. Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu, care se află la cel de-al patrulea...

R. Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Anunțul a fost făcut de Maia Sandu, care se află la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, la Reykjavik, Islanda.

„Moldova a aderat la Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem alături de Ucraina, susținând justiția și despăgubirile. Făptuitorii violențelor trebuie să fie trași la răspundere”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Menționăm că, la Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda, șefii de stat și de Guvern din cele 46 de state membre ale organizației au decis să stabilească un registru al daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse ca un prim pas către un mecanism internațional de compensare. Liderii au convenit să consolideze Consiliul Europei și activitatea sa în domeniul drepturilor omului, democrației și statului de drept prin adoptarea unei declarații privind principiile democrației, prin reangajarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și prin dezvoltarea de instrumente pentru a aborda provocările emergente în domeniul tehnologiei și al mediului.

Patruzeci și una de țări au aderat la Acordul parțial extins privind Registrul instituit în cadrul Consiliului Europei : Albania, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Tările de jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Republica Slovacă, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina și Regatul Unit; precum și Canada, Japonia, Mexic și SUA. Uniunea Europeană a aderat, de asemenea, în timp ce alte trei țări (Andorra, Bulgaria și Elveția) și-au exprimat intenția de a adera.

In this article