R. Moldova denunță alte trei acorduri încheiate cu CSI

Guvernul a votat denunțarea altor trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Este vorba de Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre...

Guvernul a votat denunțarea altor trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.

Este vorba de Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI, Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul CSI și Acordul cu privire la furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor membre ale Comunităţii a tehnicii speciale şi a altor mijloace materiale necesare Trupelor de Grăniceri, transmite  breakingnews.md cu referire la Deschide.md.

În cazul Acordului privind furnizarea tehnicii speciale pentru grăniceri, autoritățile precizează că decizia a fost luată din motiv că frontiera de stat a Republicii Moldova nu se învecinează cu frontierele statelor membre ale CSI.

„Partea moldovenească a participat numai la măsuri culturale, sportive și dedicate veteranilor, cooperarea fiind realizată doar în domeniul umanitar… În cazul în care după denunțarea Acordului vor apărea careva necesități care nu sunt acoperite de cadrul de cooperare bilateral, vor fi încheiate tratate internaționale bilaterale în domeniile ce reprezintă interes pentru Republica Moldova”, scriu autorii în nota informativă.

În privința denunțării Acordului ce ține de spațiul educațional comun, responsabilii de la Ministerul Educației motivează decizia prin faptul că „prioritatea politicii externe a Republicii Moldova este integrarea europeană și că participarea în aranjamentele/proiectele CSI devine irelevantă, neaducând plusvaloare politicilor naționale în domeniul educației”.

Cu referire la denunțarea Acordului cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI, autorii de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării susțin că acest Acord nu este aplicabil întrucât are termenul depășit, e învechit moral și nu corespunde realităților actuale.

In this article