R.Moldova ar putea semna un Acord cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului de Acord între Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR)....

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului de Acord între Republica Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Acordul privind statutul, privilegiile și imunitățile Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova are ca scop stabilirea cadrului legal care va permite CICR să beneficieze de aceleași condiții ca și orice altă organizație internațională cu sediul în țara noastră. Potrivit documentului, în procesul de negocieri urmează a fi implicați reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a altor instituții.

Asistența umanitară acordată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii Republicii Moldova constă în proiecte de susținere în gestionarea crizelor, inclusiv cea legată de fluxul mare de refugiați din Ucraina, programe de suport psihologic pentru copiii refugiați, proiecte de incluziune a persoanelor refugiate.

De asemenea, CICR își propune să susțină sistemul protecției sociale al țării noastre prin acordarea suportului celor mai vulnerabile grupuri de cetățeni, inclusiv pentru perioada rece a anului. Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu sediul la Geneva, este o instituție umanitară independentă care are misiunea de a garanta protecția vieții și demnității victimelor conflictelor naționale și internaționale și de a acorda asistența umanitară necesară.

In this article