R. Moldova: 366 de persoane s-au sinucis în anul 2022, majoritatea fiind bărbați

În Republica Moldova au fost înregistrate, pe parcursul anului trecut, 366 de decese prin suicid, dintre acestea 317 fiind în rândul bărbaților. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,...

În Republica Moldova au fost înregistrate, pe parcursul anului trecut, 366 de decese prin suicid, dintre acestea 317 fiind în rândul bărbaților.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cele mai frecvente cauze ale suicidului sunt depresia, tulburările legate de consumul de alcool, singurătatea, discriminarea, problemele financiare, violența, abuzul sau boala.

Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere.

În contextul Zilei mondiale de prevenire a suicidului, marcată anual pe 10 septembrie, Ministerul Sănătății atrage atenția asupra sănătății mintale a bărbaților.

În R. Moldova există 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală care acordă servicii comunitare de sănătate mintală, unde persoanele au acces la asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

Specialiștii atrag atenția că rolul celor dragi este esențial pentru persoanele care trec prin situații dificile, oferind suport emoțional la timpul necesar.

In this article