Putin s-a întâlnit cu Lukaşenko la Soci: „Occidentul trebuie să trateze Rusia cu respect”

Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de...

Occidentul trebuie să trateze Rusia cu respect, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, transmite EFE.

La începutul reuniunii, care nu a fost anunţată de Kremlin, Lukaşenko a subliniat că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus.

„Ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric şeful statului din Belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

La cuvintele interlocutorului său de la Minsk, şeful Kremlinului a adăugat: „Să ne trateze cu respect”.

La reuniunea de luni, Putin a propus să fie dezbătute – dincolo de situaţia din regiune – chestiuni de ordin economic, în principal planuri comune în domeniul alimentar şi al fertilizanţilor.

„Alimente, fertilizanţi… Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)… Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră”, a susţinut Lukanşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la reuniunea de la Soci, notează Agerpres.

Totodată, Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că, la discuţiile pe care le va purta cu omologul rus, vor fi găsite „toate soluţiile”. „Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluţie!”, a declarat preşedintele din Belarus.

Lukaşenko a comentat cu Putin mobilizarea parţială a rezerviştilor în Rusia şi a bagatelizat importanţa faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea.

„Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (…). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a apreciat liderul de la Minsk.

Preşedintele din Belarus am ai ținut să precizeze că el nu şi-a făcut probleme atunci când, în 2020, mii de belaruşi au părăsit ţara după scrutinul prezidenţial, calificat drept fraudulos de opoziţie şi comunitatea internaţională.

„Majoritatea cer să-i primim înapoi”, a susţinut Lukaşenko.

In this article