Putin, mic, șchiop, cu o mână inertă, în Iran după drone: imaginea Rusiei „victorioase”

Putin șchiopătează pe covorul roșu, cu brațul atârnând fără vlagă, la coborârea din avion în Iran, unde se află pentru a cumpăra drone. Este a doua vizită a...

Putin șchiopătează pe covorul roșu, cu brațul atârnând fără vlagă, la coborârea din avion în Iran, unde se află pentru a cumpăra drone. Este a doua vizită a lui Putin în străinătate de la lansarea invaziei în Ucraina și apar din nou zvonuri despre sănătatea lui.

Putin a sosit în Iran pentru a achiziționa drone și pentru a forma o nouă „alianță de temut” antioccidentală, ambele țări fiind afectate de sancțiuni.

Liderul rus se întâlnește cu președintele Ebrahim Raisi și cu ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Republicii Islamice, în cadrul discuțiilor menite să stimuleze legăturile dintre cele două regimuri.

De asemenea, liderul rus se întâlnește și cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în „format Astana”, după cum anunță Kremlinul, pentru a discuta criza din Siria și criza cerealelor ucrainene.

Consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Teheranul plănuiește să furnizeze sute de drone de luptă Moscovei, iar soldații iranieni îi vor instrui pe omologii ruși în modul de utilizare a dronelor – lecțiile urmând să înceapă în doar câteva săptămâni.

Până atunci, pentru a lăsa o impresie de putere în ciuda apariției disfuncționale a liderul de la Kremlin, armata rusă bombardează orașe din Ucraina în nord, bombe cu dispersie în Mikolaiv și lovituri cu rachete în Odesa.

Pe timpul vizitei în Iran, Putin a trimis două bombardiere supersonice Tu-160 cu rachete nucleare care au survolat Marea Barenț, la nord de Norvegia, Finlanda și Suedia, într-o nouă demonstrație de forță.

Desfășurarea a două avioane capabile să transporte și să lanseze focoase nucleare reprezintă un avertisment față de extinderea NATO de-a lungul graniței nordice a Rusiei.

Avioanele de luptă MiG-31 au escortat aeronavele Tu-160, supranumite “Lebedele albe”, într-o misiune care a durat mai mult de șapte ore.

Cu toate mesajele sale de „forță”, analiștii se îndoiesc nu numai de sănătatea lui Putin, ci și de puterea lui de a se menține în funcție, potrivit canalului Telegram, care subliniază că la Kremlin a început bătălia pentru scaunul de președinte. Aici s-ar încadra și tentativa de asasinat asupra lui Nikolai Patrușev, în vârstă de 71 de ani, socotit succesorul lui Putin, care ar fi fost salvat de intervenția promptă a gărzilor sale.

In this article