Vladimir Putin este dispus să discute despre un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, însă exclude cedarea unor teritorii majore și insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de aderare la NATO, potrivit a cinci surse familiare cu strategiile Kremlinului.
Trump, ales din nou președinte al Statelor Unite, care a promis să încheie rapid conflictul, revine la Casa Albă într-un moment în care Rusia se află într-o poziție de avantaj. Moscova controlează o parte semnificativă din teritoriul ucrainean și avansează într-un ritm mai rapid decât în primele zile ale invaziei din 2022.
Sursele rusești au indicat că Putin ar putea accepta înghețarea conflictului de-a lungul liniilor actuale ale frontului. Există posibilitatea de negociere în ceea ce privește împărțirea precisă a celor patru regiuni din est – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, deși Moscova revendică aceste teritorii ca parte integrantă a Rusiei, sub protecția umbrelei nucleare a țării. În prezent, forțele ruse controlează între 70% și 80% din aceste regiuni, cu aproximativ 26.000 de kilometri pătrați încă sub control ucrainean, conform datelor din surse deschise.
De asemenea, Moscova ar putea lua în considerare retragerea din porțiunile relativ mici de teritoriu pe care le deține în regiunile Harkov și Nikolaev, în nordul și sudul Ucrainei, au declarat două dintre surse.
Putin a afirmat recent că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar se teme de un armistițiu de scurtă durată, care ar permite Occidentului să reînarmeze Ucraina.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a spus Putin pe 7 noiembrie, în cadrul grupului de discuții Valdai.
Două surse au menționat că decizia președintelui în funcție al SUA, Joe Biden, de a permite Ucrainei să folosească rachete americane ATACMS pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei ar putea complica și întârzia orice soluționare, crescând cerințele Moscovei. Pe 19 noiembrie, Ucraina a utilizat aceste rachete pentru prima dată împotriva teritoriului rus, ceea ce Moscova a calificat drept o escaladare majoră.
Directorul de comunicare al echipei lui Trump, Steven Cheung, a declarat pentru Reuters că noul președinte ales este „singura persoană care poate aduce ambele părți la masa negocierilor pentru a obține pacea și a pune capăt războiului”. Cu toate acestea, Trump nu a detaliat cum va reuși să concilieze părțile aflate în conflict, care nu dau semne că ar ceda.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat că țara sa nu se va odihni până când ultimul soldat rus nu va fi eliminat din teritoriul ucrainean – bazându-se pe granițele stabilite după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, generalii de vârf ai SUA au declarat că acest obiectiv este unul foarte ambițios.
Pe 14 iunie, Putin a prezentat cerințele sale inițiale pentru o încheiere rapidă a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la planurile de aderare la NATO și să își retragă trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate și în mare parte controlate de Rusia.
Kremlinul nu va accepta aderarea Ucrainei la NATO sau prezența trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, dar este deschis la discuții privind garanții de securitate pentru Kiev, potrivit celor cinci oficiali ruși. Alte concesii pe care Moscova le-ar putea solicita includ limitarea dimensiunii forțelor armate ucrainene și angajamentul de a nu restricționa utilizarea limbii ruse.
Experții consideră că un acord de încetare a focului ar putea fi obținut rapid pentru a pune capăt războiului, însă un acord mai amplu, care să abordeze preocupările de securitate ale ambelor părți, va fi extrem de dificil de realizat.
Unul dintre oficialii ruși a afirmat că Occidentul va trebui să accepte „adevărul dur” că toate sprijinul oferit Ucrainei nu a fost suficient pentru a împiedica Rusia să câștige războiul. În acest context, Putin ar putea prezenta un eventual acord de încetare a focului ca o victorie care apără vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și asigură legătura terestră către Crimeea, teritoriu care nu este deschis negocierilor, potrivit oficialilor ruși.
Sursele au mai subliniat că orice acord de pace va necesita garanții de securitate pentru Ucraina, însă o mare provocare rămâne evitarea unui acord care ar putea implica Occidentul într-o posibilă confruntare directă cu Rusia în viitor.