Putin a primit o medalie pentru „grijă și dragoste patriotică” din partea liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost premiat în absență de liderul sârb bosniac, Milorad Dodik, în timpul unei ceremonii care marchează ziua națională a Republicii Srpska din Bosnia...

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost premiat în absență de liderul sârb bosniac, Milorad Dodik, în timpul unei ceremonii care marchează ziua națională a Republicii Srpska din Bosnia și Herțegovina, relatează Reuters.

Putin a primit medalia pentru „grija și dragostea patriotică deosebită față de Republica Srpska” și merite în dezvoltarea și întărirea cooperării și a relațiilor politice dintre „statele prietene ale Republicii Srpska și Federația Rusă”, au spus moderatorii.

Republica Srpska este o regiune care formează Bosnia împreună cu Federația Bosniei și Herțegovinei.

Dodik, președintele separatist al regiunii, care a favorizat demult legăturile cu Rusia față de cele cu Occidentul, l-a lăudat pe Putin pentru că este un sprijin de încredere pentru Republica Srpska și a spus că îi va prezenta medalia la următoarea lor întâlnire.

„Mulțumită poziției lui Vladimir Putin și puterii Federației Ruse, vocea și poziția Republika Srpska au fost auzite și respectate”, a spus el.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Dodik a încercat să blocheze eforturile președinției tripartite a Bosniei de a se alătura sancțiunilor UE împotriva Rusiei. În același timp, trimișii ruși l-au susținut pe Dodik în mișcările sale secesioniste menite să slăbească guvernarea centrală.

Luna trecută, Rusia a denunțat decizia UE de a acorda Bosniei statutul de țară candidată la aderarea la UE. Anterior, Moscova a avertizat că va considera demersurile Bosniei în sensul aderării la NATO drept un „act ostil”.

In this article