Puterea de la Chișinău poartă discuții interne despre dotarea Armatei Naționale cu arme letale oferite de NATO

Guvernul de la Chișinău poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare...

Guvernul de la Chișinău poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a Republicii Moldova, dar nu a luat încă o decizie. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Nicolae Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

”Noi în Moldova înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie. Așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale. Când Guvernul va lua o decizie, va comunica tuturor ce planuri își face”, a spus ministrul moldovean de externe.

Amintim, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că NATO analizează posibilitatea trimiterii în Republica Moldova a armamentului modern, ”pentru a o proteja de invazia rusă”. Potrivit ministrului britanic, în prezent asemenea discuții se poartă cu partenerii din alianță.

Ulterior, liderul PAS, Igor Grosu, a declarat nu vede o problemă în faptul că NATO ar putea livra armament în Republica Moldova ”atât timp, cât acest lucru se face într-un cadru civilizat, transparent și democratic”.

Principala forță de opoziție din Moldova, PSRM și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii și a cerut președintelui țării, Guvernului, MAEIE, majorității parlamentare să ofere de urgență explicații publice pe acest subiect.

Amintim, guvernarea PAS deja a anunțat că va dubla în acest an bugetul dedicat apărării. La ultima rectificare a bugetului care a fost făcută recent de guvernare, bugetul pentru apărarea națională a fost suplimentat cu aproape 128 de milioane de lei. Acesta a ajuns acum la peste 1,16 miliarde de lei.

In this article