Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova anunță că lansează un ciclu de materiale menite să combată dezinformarea prezentă masiv în spațiul publici al țării. Produsele noi constituie și o invitație adresată tuturor celor interesați să se includă în combaterea falsurilor și dezinformării, transmite IPN.
„O parte din activitatea mea de zi cu zi la Guvernul Republicii Moldova este să citesc informațiile din spațiul public – în ziare, la radio, TV sau în spațiul online. Unele uimesc, altele șochează, și totuși în lumea noastră rapidă și interconectată, este mai important ca niciodată să ne apropiem critic și analitic de informațiile din jurul nostru pentru a lua cele mai bune decizii. O mulțime de narațiuni înșelătoare pot distorsiona realitatea, având impact negativ asupra societății. Scopul nostru aici este nu doar să identificăm aceste informații false, dar și să înțelegem motivele din spatele răspândirii lor și să oferim contextul și faptele necesare pentru a construi o imagine mai clară”, își explică Daniel Vodă necesitatea apariției acestei inițiative.
Astfel, în calitate de prim exemplu, Daniel Vodă examinează afirmația vehiculată frecvent de propaganda rusă, potrivit căreia Moldova ar fi condusă de străini.
„Fals: Sandu, Grosu, Recean, – nu sunt familii de străini, sunt oameni ca fiecare din noi, iar țara noastră ca orice alt stat, are o structură internă de guvernare ce include oficiali aleși la nivel local și național. Acești și alți oficiali sunt responsabili de formularea și implementarea politicilor interne, precum și de reprezentarea intereselor țării pe plan extern. Și o diferență subtilă este că liderii țării aduc bani ca să facă drumuri, școli, spitale, de care să se bucure toți cetățenii, iar unii politicieni pro-ruși care promovează minciunele purtătorilor de cuvânt de la Moscova se închină la Kremlin ca să vândă țara. Ce uită propaganda că, fiind o democrație, conducerea țării ești Tu, cetățeanul nostru, prin intermediul procesului democratic, în alegeri”, afirmă Daniel Vodă.
Mesajul purtătorului de cuvânt al guvernului moldovenesc vine și în contextul recentelor alegeri desfășurate în Federația Rusă.
„Iar rău-voitorilor de la Kremlin, le amintim cu amabilitate că nu suntem interesați de „expertiza vastă a Rusiei în domeniu democrației”: libertatea presei cu știri „în acord” unanim cu Guvernul, alegeri „libere și corecte” cu rezultat electoral cunoscut înainte de vot sau pasiunea diplomatică de neamestec în treburile interne cu „lecții constante de istorie, moralitate sau limbă vorbită”, care apropo se numește română”, precizează oficialul.
El aduce în sprijinul afirmațiilor sale versurile poetului Grigore Vieru cunoscute în special în perioada de renaștere națională din perioada destrămării fostei URSS:
„Lăsaţi-ne în legea noastră,
Lăsaţi-ne în pace,
Lăsaţi-ne odată în pace!”.