PSRM propune efectuarea unui audit la Apă-Canal Chișinău

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) propune efectuarea unui audit al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” și al Metodologiei de calculare a tarifelor. Despre aceasta a anunțat, în cadrul unei...

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) propune efectuarea unui audit al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” și al Metodologiei de calculare a tarifelor.

Despre aceasta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Odințov, președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, și Victor Poleacov, consilier municipal, alături de Vladimir Odnostalco, deputat PSRM.

Socialiștii au prezentat poziția PSRM cu privire la aprovizionarea cetățenilor din Moldova cu apă potabilă.

Vladimir Odnostalco a menționat că „situația critică legată de aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor Capitalei riscă să se extindă în toată țara: tarifele la energia electrică s-au majorat de mai multe ori, iar tarifele la apă nu acoperă costurile pe care le suportă întreprinderile „Apă-Canal” din raioanele țării. Mai mult, nici la Chișinău problema nu a fost soluționată definitiv și poate scăpa de sub control în orice moment”.

Alexandr Odințov și Victor Poleacov au menționat că, anul trecut, reprezentanții Asociației Patronale a Serviciilor Publice au declarat că întreprinderile „Apă-Canal” din întreaga țară au ajuns în faliment din cauza creșterii tarifelor pentru resursele energetice.

Prin urmare, consilierii municipali au expus propunerile PSRM de soluționare a acestei probleme pe întreg teritoriul țării.

1. Parlamentul și Comisia pentru Situații Excepționale să dispună interzicerea deconectării întreprinderilor de alimentare cu apă din orice localitate de la energia electrică.

2. Modificarea Metodologiei de calculare a tarifelor la apă, astfel încât întreprinderile să-și poată îmbunătăți parametrii financiari.

3. Recunoașterea tuturor întreprinderilor „Apă-Canal” ca fiind de importanță strategică și compensarea diferenței tarifelor la electricitate direct către furnizorul de energie electrică pentru a face costul unui metru cub de apă mai ieftin și mai accesibil tuturor locuitorilor Republicii.

4. Efectuarea unui audit al companiei și al Metodologiei de calculare a tarifelor. „Rezultatele auditului trebuie expediate mass-media, ambasadelor, grupurilor de experți, astfel încât să devină clar pentru toată lumea: în cadrul tarifului existent, toate întreprinderile de alimentare cu apă sunt din start insolvabile. Această situație de faliment este creată intenționat”, a spus Alexandr Odințov.

Socialiștii au subliniat, de asemenea, că atât în Consiliul Municipal, cât și în Parlament sunt gata să susțină orice soluție legală și asigurată financiar pentru a depăși situația de criză la „Apă-Canal”. „Dacă sunt necesare garanții financiare, suntem gata să le examinăm”, a menționat președintele fracțiunii PSRM în CMC.

In this article