PSRM propune ca persoanele, care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă, să primească indemnizații mai mari

Toate persoanele, care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă sau boală profesională, ar putea primi o indemnizație în valoare de 100% din salariul...

Toate persoanele, care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă sau boală profesională, ar putea primi o indemnizație în valoare de 100% din salariul mediu, pe care îl ridică. Deputații socialiști au elaborat un proiect de lege în acest sens, transmite Breaking News.

Potrivit documentului, toate tipurile de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă se vor calcula în baza venitului asigurat, realizat în ultimele 12 luni. Autorii proiectului au menționat că implementare acestuia nu necesită cheltuieli suplimentare, totodată, va fi asigurată calcularea uniform a prestațiilor sociale.

În prezent, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare sau a maladiei, de care suferă persoana. Astfel, se achită 60% din baza de calcul în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani, 70% – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani, 90% – stagiu de cotizare de peste 8 ani. Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer este de 100%.

 

 

In this article