PSRM nu va permite ca R.Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul

PSRM nu va permite ca Republica Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul...

PSRM nu va permite ca Republica Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul în Moldova.

Președintele PSRM a explicat că prin acest document statele semnatare sunt impuse să-și asume angajamente suplimentare legate de drepturile comunității LGBT. Dodon a menționat că, în calitate de președinte al țării, pe parcursul ultimelor patru ani s-a opus vehement tuturor tentativelor de ratificare a acestui document.

”Anul trecut, când cineva din Guvernul Chicu făcea lobby pentru ca acest document să fie ratificat de Parlament, eu am fost categoric împotrivă. Fracțiunea noastră nu a susținut această idee. (…) Noi vom face tot posibilul ca această convenție să nu fie ratificată. Este poziția principială a PSRM”, a declarat Dodon.

Amintim, săptămâna trecută la Strasbourg, președintele țării, Maia Sandu, și-a confirmat disponibilitatea de a depune efort pentru ratificarea acestui tratat.

Convenția de la Istanbul este unul dintre cele mai controversate documente, care a creat disensiuni în cadrul țărilor UE. Mai multe state UE au refuzat să ratifice tratatul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovacia. Aceste țări și-au motivat decizia prin faptul că documentul promovează legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și este perceput drept modalitate de avansare a „ideologiei de gen distructive”.

În vara anului 2020 și Polonia a început demersurile pentru a se retrage din Convenția de la Istanbul. Autoritățile de la Varșovia și-au motivat decizia că această convenție ”încalcă drepturile părinților pentru că cere școlilor să îi învețe pe copii despre gen.

Turcia și-a retras votul din această convenție. Potrivit autorităților locale,  documentul dăunează unității familiale, încurajează divorțul, iar referințele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBT pentru a obține o mai mare acceptare în societate.

In this article