PSRM, după ce APCE de a declara Transnistria “teritoriu ocupat de Rusia”: Cerem guvernării să ia atitudine și să se expună ferm vizavi de neimplicarea R.Moldova în aceste jocuri geopolitice

Socialiștii cer o reacție promptă și clară din partea guvernării, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a declarat Transnistria “teritoriu ocupat de Federația Rusă”. Despre această...

Socialiștii cer o reacție promptă și clară din partea guvernării, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a declarat Transnistria “teritoriu ocupat de Federația Rusă”. Despre această secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă.

“Ceea ce s-a produs ieri este o încercare de a atrage R.Moldova în acest proces periculos, în jocuri geopolitice. Aici facem apel către Președintele Republicii Moldova, partidul de la guvernare, ca ei să ia atitudine și să se expună ferm vizavi de neimplicarea Republicii Moldova în aceste jocuri geopolitice”, a declarat Vlad Batrîncea.

Batrîncea a precizat că acest amendament nr.6 a fost introdus în grabă, iar delegația din partea R.Moldova nici nu a fost consultată. “Vedem că unele forțe externe încearcă astfel să atragă R.Moldova în conflict dintre Rusia și Ucraina”, spune secretarul executiv al PSRM.

Socialiștii susțin că vor depune o contestație în acest sens la secretariatul APCE.

“Din cei 450 de delegați au votat puțin peste 200, ceea ce înseamnă că această sesiune extraordinară cel puțin trezește anumite semne de întrebare din punct de vedere al reprezentativității. Doi, această sesiune extraordinară, conform regulamentului APCE, a avut caracter hibrid: participare fizică și online. Azi declarăm că participanții online au fost fie ignorați, fie lipsiți de posibilitatea de a participa la dezbateri. Inclusiv acest amendament nr.6 la care ne-am referit nu a fost supus votului în plenul APCE, chiar și dacă acest amendament a fot susținut de Comitet. Era perfect de a solicita cel puțin online poziția R.Moldova vizavi de subiectele discutate, care pe noi ne vizează în mod cel mai direct”, a mai precizat Vlad Batrîncea.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat Transnistria “teritoriu ocupat de Federația Rusă”, după 30 de ani de la conflictul militar. Votul a fost dat marți seara în cadrul sesiunii APCE. Amendamentul nr.6, privind declararea Transnistriei “teritoriu ocupat de Federația Rusă”, a fost introdus de către delegația din România, Islanda și Turcia.

In this article